Af Liv Harsløf og Cecilie Skov Larsen, ernæringseksperter
Der er mange myter omkring, hvad der er sundt eller usundt, og det kan være lidt en jungle at finde rundt i, hvad man skal tro på. På Ubberup Højskole arbejder vi meget på at aflive en masse af de myter, der er – eller sætte dem i perspektiv. Måske har du allerede set videoen, hvor vores ernæringsunderviser, Cecilie, tager fat i nogle af de mest almindelige myter – eller se kan du se den i bunden af siden her. Og på vej derned kan du læse meget mere sandt og falsk om din sundhed.
Man skal drikke mindst 2 liter vand om dagen
Nej, det behøver du ikke.
Anbefalingerne lyder på 1-1½ væske dagligt. Dog skal du tage højde for, at din krop har brug for ekstra væske, hvis du sveder mere. F.eks. hvis det er meget varmt, eller hvis du er fysisk aktiv.
Væske fås i mange varianter, og både vand, kaffe, te, mælk, juice, kakao, sodavand m.m. tæller med i dit væskeregnskab. Du skal bare være opmærksom på, at nogle væskeformer indeholder mange kalorier. Et glas æblejuice indeholder 79 kalorier – hvilket svarer til én skive rågi-knækbrød med 20 gram pikantost 11 %, som vil bidrage med flere nærringsstoffer og mætte dig i længere tid end æblejuicen. Så pas på ikke at drikke dine kalorier væk. Slukker du tørsten i vandet fra vandhanen, sparer du altså mange kalorier, som du kan bruge til god mad i stedet for.
Mænd taber sig hurtigere end kvinder
Både ja og nej.
Mænd har fra naturens side generelt mere muskelmasse end kvinder, og en større muskelmasse er lig med en større motor. En mandekrop vil altså være bedre til at forbrænde flere kalorier i døgnet end en kvindekrop – og nøglen til et vægttab er som bekendt, at man skal forbrænde flere kalorier, end man indtager.
Det handler dog ikke kun om køn, når vi snakker vægttab. Aktivitetsniveau, fødevareindtag, alder og højde spiller også en rolle. Tager vi f.eks. en mand og kvinde på samme alder, med samme fødevareindtag, højde og vægt, vil manden tabe sig hurtigere end kvinden. Tager vi derimod en ung kvinde med et højt aktivitetsniveau og et passende fødevareindtag, vil hun kunne tabe sig hurtigere end en ældre inaktiv mand, der indtager lidt for mange kalorier.
E-numre er giftige
Nej!
E-numre er en fælles betegnelse for alle tilsætningsstoffer. E’et står for, at reglerne for brugen af tilsætningsstoffet er fælles for hele EU.
Et E-nummer, altså et tilsætningsstof, bliver først godkendt, når der er lavet mange undersøgelser på det, så det helt kan udelukkes, at det vil give nogle sundhedsmæssige udfordringer.
E-numre har mange forskellige egenskaber og er f.eks. farvestoffer, konserveringsstoffer, antioxidanter, konsistensmidler, smagsforstærkere og sødestoffer. F.eks. er E330 citronsyre, som er et antioxidant, der forhindrer, at f.eks. skåret frugt bliver brunt. Det kan dog ske, at enkelte personer fremkalder allergi af forskellige E-numre, men det betyder ikke, at de er farlige i al almindelighed.
Man forbrænder flere kalorier, hvis man motionerer om morgenen
Nej.
Uanset hvilket tidspunkt på dagen, du motionerer, forbrænder du lige mange kalorier. Det, der er vigtigst, er, at du kommer op af sofaen og får bevæget dig.
Derfor er det også super vigtigt, at du finder frem til en motionsform, der motiverer dig, og som du synes er sjov. Du kan f.eks. godt gå med et ønske om, at du gerne vil løbe motionsløb, men hvis løbeskoene bare står og samler støv ude i entreen, så er det nok ikke det, du virkelig brænder for.
Find i stedet en motionsform, der giver dig en følelse af velvære og overskud, når du er kommet i mål med træningen. Det kan f.eks. være:
- at du skal droppe tanken om motionscenteret, men i stedet gå lange intervalture i skoven
- at du skal overveje svømning, hvis dine led er overbelastede
- at du skal finde en træningsmakker eller vælg træning på hold , hvis du kan have svært ved at komme afsted alene
- at du, hvis du er drevet af konkurrence, skal vælge en motionsform som f.eks. volley, fodbold, håndbold, basketball
- at du, hvis du ikke kan finde noget motion, du brænder for, skal skrue op for musikken og give støvsugeren en ordentlig sving om og dermed gøre rengøring til din motionsform. Lav f.eks. også lidt ekstra squats, når du tømmer opvaskemaskinen etc.
Så igen: Tidspunktet er underordnet, du får alle gevinsterne fra fysisk aktivitet, lige så snart du går i gang med at bruge din krop.
Det er vigtigt at undgå al fedt, hvis man vil tabe sig
Nej – absolut ikke!
Alle vores celler er omgivet af en livsnødvendig fedtmembran, og derfor er det vigtigt, at 25-40 procent af vores daglige kalorieindtag består af fedt. Kroppen har desuden brug for fedt for at kunne smide fedt. Det kan godt være lidt komplekst at forstå videnskaben omkring fedt, men som udgangspunkt inddeles fedt i mættet og umættet fedt. Det fedtstof, vi skal være mest opmærksomme på ikke at få for meget af, er det mættede fedt, som primært kommer fra firbenede dyr, men f.eks. også findes i kokosfedt og chokolade. Det anbefalede daglige indtag af mættet fedt er max 10 %.
De mere sunde fedtstoffer, de umættede, kommer blandet andet fra raps- og olivenolie, nødder, mandler, avokado og fisk.
GENERELLE GODE RÅD OM FEDT:
- Vælg hakket kød med højst 10 procent fedtindhold og fjern synligt fedt fra kød, når det er tilberedt
- Vælg kødpålæg mærket med Nøglehulsmærket, så sparer du på fedtet
- Vælg skummet, mini og kærnemælk i stedet for sødmælk – og en 30+ ost i stedet for en 45+
- Erstat smørret på brødet med pesto, hummus eller mayonnaise
- Drys lidt nødder, mandler eller kerner i salaten frem for fx fetaost eller bacontern
- Spis lidt avocado sammen med f.eks. fisk eller skaldyr på rugbrød
- Brug lidt pesto, krydderurter eller olie til kartofler og pasta i stedet for flødesauce eller opbagte sovse
- Brug olie-eddikedressing i stedet for creme fraiche-dressing
- Nyd gerne en lille håndfuld nødder og mandler dagligt – ca. 30 g
- Brug en måleske, når du kommer olie i din mad, så du ved, hvor meget du bruger
- Til madlavning er raps- og olivenolier velegnet til både bagning og stegning, fordi de indeholder mange enkeltumættede fedtsyrer, hvilket gør dem mere varmestabile. Sørg dog altid for, at olien ikke bliver for varm og kassér stegefedtet efter brug.
Og som med alt andet mad, så handler det om mængder 🙂
Foto: Peter Dawn/Unsplash