Her får du en oversigt over vores fag

Fagene på Ubberup Højskole

Uanset om du er til motion, psykologi, kreativitet, samfundsfag eller kost og ernæring, så har vi en vifte af fag, du kan vælge imellem.

Nogle fag er hovedfag, resten er B eller C fag, som giver dig mulighed for at sammensætte lige præcist dit skema!

På Ubberup Højskole kan du frit sammensætte dit skema med fag på tværs af alle faggrupper.
Dit skema består af Hovedfag (4-6 timer. om ugen) B-fag (3 timer om ugen) samt et stort udvalg af C-fag (9-12 timer om ugen)
Du kan i løbet af et højskoleophold vælge to forskellige hovedfag.

MotionSundhed og ernæringPersonlig udviklingKreative fagSamfundsfag

Motion

Højskole med sunde vaner

Boldspil

Boldspil er ikke en pligt – boldspil er bare sjovt! Og det skal det blive ved med at være. Boldspil i undervisningen har fokus på den motiverende og inkluderende atmosfære, hvor både konkurrence-elementet og legen bliver stimuleret.

læs mere...

Vi dyster bl.a. i volleyball, fodbold, hockey, badminton, softball, rundbold, ultimate m.fl. Ude for undervisningen stabler vi andre turneringer på banen, som f.eks. skumtennis, bordtennis, billard, eller pickleball, hvor det igen er lysten der driver værket.

vis mindre

Cirkeltræning på højskole

Cirkeltræning

Med elastikker, bolde, stole, vægte, balancepuder m.fl. kommer du igennem 15-20 øvelser, som belaster kroppens forskellige muskelgrupper i overskuelige højintense intervaller.

læs mere...

En træningsform som forbedrer styrke og kondition for både den øvede og “nytræneren”. Alt sammen krydret med sååå fed musik.

vis mindre

Tabata på Ubberup Højskole

Full body workout

Du får trænet hele kroppen på en effektiv måde, og din viljestyrke og udholdenhed vil blive sat å prøve. Nogle timer indebærer træning med redskaber, mens andre tager udgangspunkt i træning med egen kropsvægt.

læs mere...

Altid med høj intensitet, pressede muskler og en engageret underviser, der leder dig godt igennem alle øvelserne.

vis mindre

Løb som fag på højskole

Løb og løbeteori

Skal året 2024 være et godt løbeår for dig?

Ofte kan det være svært at vedligeholde løb og endnu sværere at starte op som ”nyløber” henover de kolde vintermåneder.

læs mere...

Løb og løbeteori giver dig motivation og evne til at løbe regelmæssigt og indfri dine målsætninger for et godt “løbeår”.

vis mindre

Mountainbike på højskole

Mountainbike

En tur i skoven bliver sjovere, når den foregår på en mountainbike. Vi lærer dig om cyklen, hvordan du bruger den, og så skal vi ud og ræse rundt i naturen.

Dette fag vil ikke blive udbudt på vinterkurset.

Styrketræning højskole

Pump

Du får trænet hele kroppen på en effektiv måde, og din viljestyrke og udholdenhed vil blive sat på prøve. Du bliver undervist i en lang række styrketræningsøvelser med vægtstang og tilhørende vægtskiver. Gentagelserne er mange, og derfor er vægtstangen ikke nær så tom som ved traditionel styrketræning.

Sunde vaner

Thai-Bo

Hvis du tager den fedeste musik og kombinerer med en sveddryppende workout med elementer fra kampsport, så har du Thai-bo.

læs mere...

Du vil blive guidet igennem serier af slag og spark i luften, som udføres i takt til musikken og får dig i form på rekordtid. Træningen er let at gå til og du vil forbedre din kondition of forbrænder masser af kalorier, mens du har det sjovt.

vis mindre

Ny livsstil højskole

Yoga

Medicin for både krop og sjæl. Vi arbejder med bindevævet, frigiver stive led og giver rum til fordybelse. Samtidig er yoga effektiv, styrkende træning af ryg og mave/core.

Sundt liv

Zumba

Zumba er sprængfyldt med energi og godt humør. Her får du både tilfredsstillet din dansetrang og trænet ben, baller, mave og arme. Du kan forvente højt tempo, en energifyldt atmosfære og masser af sved på panden. Glæd dig til at få pulsen op sammen med andre danseglade elever.

Motion Højskole

Bike

Effektiv og intens holdtime, der forbedrer din kondition, styrker dit kredsløb og øger din forbrænding. Træningen foregår i et højt tempo og er bygget op omkring skiftende intervaller,

læs mere...

hvilket både udfordrer din styrke og udholdenhed. Du kan vælge mellem holdende Bike Standard og Bike Power.

vis mindre

Vandring i Vestsjælland

Vi vandrer i den smukke vestsjællandske natur, som bl.a. byder på bakket terræn på Røsnæs og Odsherred, som er kendt for det storslåede landskab med fantastiske udsigtspunkter,

læs mere...

samt vandreture på Asnæs syd for Kalundborgs fjord og Skarresø ved Jyderup. Vandreturenes distancer er på 6 til 12 km, alt efter terræn. Ens for turene er dog, at vi har godt 3 timer sammen, hvor vi kan have fokus på naturen, kulden i kinderne og fællesskabet.

vis mindre

Intervalløb

Er bestemt en af hovednøglerne til at du kommer i bedre kondition, at du lykkes med/forbedre dit kontinuerlige løb, at du kan få mere overskud, og at du kan reducerer risikoen markant for livsstilssygdomme.

læse mere...

Gennem overskuelige arbejdsperioder og forskellige intervalformer, får du – uagtet niveau, træningseffekt og værktøjer til at fortsætte med netop dine favoritintervaller, når du er kommet hjem.

vis mindre

Stærk krop

Styrketræning

Den mere klassisk basseret styrketræning med frie håndvægte og få maskiner. Om du er erfarne eller nytræner, så er der ikke plads til “alibi” træning 🙂 . Her bliver der under kyndig undervisning sørget for, at netop du opnår den muskulære træthed, som giver dig fremgang.

Sundhed og ernæring

Lær alt om sund ernæring

Sundhed og ernæring

Sundhed og ernæring er for dig, der ønsker at opnå en baggrundsviden inden for det ernæringsfaglige område. Du bliver klogere på emner som ernæring, fødevarer,

læs mere...

sundhedsfremme, forebyggelse samt fysisk aktivitet. Du lærer om mange forskellige perspektiver på mad og måltider. Både praktisk og teoretisk med emner såsom:

  • Næringsstoffer
  • Spiseguide/kostplaner
  • Udvikle velsmagende mellemmåltider
  • Madens kompleksitet
  • Diætkultur – hvad gør det ved os og vores samfund
  • Spiseforstyrrelser
  • Mindful spisning

Derudover kommer vi til at lave en masse øvelser, eksperimenter og spændende tilgange til sundhed gennem maden.

vis mindre

Kostændring

Madvaner

Hvorfor spiser vi hele slikposen, når vi havde planlagt kun at spise 10 stykker? Hvor stammer vores mønstre fra? Vi dykker også ned i, at ’madvaner’ går mad og følelser hånd i hånd.

Madværksted - lær om sunde madvaner

Madværksted

Lær hvordan man tilbereder meget af den gode mad, vi spiser på højskolen. Du får fingrene direkte i bolledejen, får nyttige tips og tricks af vores fantastiske køkkenteam.

Personlig udvikling

Livsstilsændring

Livsændring

Uanset om du ønsker at ændre dit liv markant eller om du blot vil justere på nogle områder, så er det mentale perspektiv vigtigt at have med. I faget Livsændring får du med meget konkrete og brugbare værktøjer at arbejde med — både mens du er på skolen og når du kommer hjem igen.

Værktøjerne og emnerne spænder vidt og her er eksempler på nogle af dem:

læs mere...

Procestavle

Værktøjet bygger på vores mange års erfaring med, hvad der kan være vigtigt at have fokus på, når man gerne vil ændre sit liv, f.eks. mål, erfaringer, beslutninger og ressourcer.

Motivation

Hvorfor kunne jeg være top motiveret for noget i går … men i dag gider jeg ikke? Bliv klogere på de elementer, der tilsammen udgør vores motivation, så du også gider i dag … og i morgen.

Overspringshandlinger

Kender du det med at bruge dagevis på at diskutere noget med dig selv, som tager 20 minutter at ordne? Forstå dig selv og dine overspringshandlinger; der er nemlig en grund til, at de er der. Kun ved at forstå dem, kan du handle anderledes.

Viljestyrke

Når motivationen bølger op og ned, kan vi bruge vores viljestyrke til at gennemføre under alle omstændigheder. I forlængelse af et samarbejde med Københavns Universitet har vi udviklet et værktøj, der kan hjælpe med at gøre din viljestyrke stærkere.

Netværk

At have et stabilt og tæt netværk er vigtigt for alle mennesker. Få værktøjer til at styrke dit netværk eller sæt fokus på at opbygge et nyt.

Tankemønstre

Få styr på dine tanker, så du kan koncentrere dig om det væsentligste. Du lærer, hvordan du kan parkere forstyrrende tanker eller selv vælge, hvornår du vil beskæftige dig med dem.

Lær hvordan du kan styrke din motivation, så du slipper for unødige diskussioner med dig selv og i stedet oplever glæde over alle de ting, du gennemfører.

vis mindre

Psykologi og livsstil

Psykologi

Fordyb dig i dig selv. Lær psykologiens grundlæggende principper og få brugbare værktøjer til bedre at kunne forstå dig selv og dine tanker, handlinger og følelser.

I faget sætter vi fokus på:

læs mere...

Tankemønstre

Få styr på dine tanker, så du kan koncentrere dig om det væsentligste. Med udgangspunkt i den metakognitive terapi lærer du, hvordan du kan parkere forstyrrende tanker eller selv vælge, hvornår du vil beskæftige dig med dem.

Følelser

Når man kan mærke og kende forskel på følelser, er det lettere at forstå dem. Lær hvordan du kan afkode, forstå og handle på de budskaber, som dine følelser har til dig. På den måde vil du opleve at føle dig som “et helt menneske” og leve dit liv i bedre balance.

vis mindre

Kreative fag

Kreativ højskole

Akvarel

Vi dykker ind i akvarelmaleriets mange muligheder. Undervisningen er individuel, så du kan være med, uanset om du er nybegynder eller har malet i mange år.

Billedkunst på Ubberup højskole

Billedkunst

Vil du lære om kunst og komme i gang med at udtrykke dig gennem kunsten?

Billedkunst er mulighedernes land.

læs mere...

Du vil få stillet din nysgerrighed til kunst og få hjælp til selv, at
komme i gang med at undersøge, idégenerere, eksperimentere og udtrykke dig.

Uanset om du er øvet eller ej, er der rig mulighed for personlig udfoldelse under kyndig vejledning.

Vi vil gennemgå de almindeligste teknikker inden for maleri og du vil få en grundig introduktion til farvelære. Forståelse af brugen af farvecirklen, farvers værdier og signaler samt indføring i skitse brug. Der arbejdes i plenum såvel som individuelt. Faget henvender sig bredt og kræver ingen forudsætninger, ud over interesse og nysgerrighed.

vis mindre

Højskole med kreative fag

Tegning

Find dit personlige udtryk gennem de grundlæggende tegneteknikker. Vi arbejder med lys og skygge, og du får gode fif til at gøre dine kreative ideer levende på papiret.

Grafik

Grafik åbner døren til en verden af kreativ udfoldelse. Hvor du får mulighed for at udtrykke dine ideer, følelser og budskaber gennem billeder. Det er en platform, hvor du kan udfolde din fantasi og skabe visuelle værker, der afspejler din personlige stil og vision.

læs mere...

Linoleumstryk: Vi dykker ind i linoleumstrykkets mange muligheder. Vi skal udforske de forskellige udtryk og inspirationsformer i forbindelse med udskæring, tryk og farver.

Naturtryk er ret fedt! Naturtryk er en trykproces, der bruger planter og andre naturelementer til at producere et billede.

Gelliprint: Alle kan finde ud af at lave gelli-print. Men samtidig er der så mange udfordrende muligheder, at man bliver ved og ved at lære og udvikle. På den måde minder gelli-printing meget om maleri.

Man kan printe på papir, lærred, stof… man kan trykke i én eller flere omgange. Trykkene kan være værker i sig selv, eller man kan bruge dem til kort, eller collager.

vis mindre

Samfundsfag

Fag på Ubberup Højskole

Krigens døgn

Med udgangspunkt i den ugentlige nyhedsdækning af krigen i Ukraine: “Krigens døgn”, prøver vi at forstå krigen mellem Ukraine og Rusland ned i detaljen både historisk og nutidigt, samt hvilke konsekvenser det medfører verdenssamfundet.

Psykisk førstehjælp på Ubberup Højskole

Psykisk førstehjælp

Et kursus i Psykisk Førstehjælp er for dig, som f.eks:

læs mere...

  • Ønsker at kvalificere dig til et bredt udvalg af sundhedsfaglige eller pædagogiske uddannelser
  • Møder mennesker der psykisk mistrives
  • Ønsker kendskab til de mest udbredte psykiske lidelser og kriser
  • Ønsker at arbejde forebyggende med psykisk mistrivsel og sygdom

Gennem kurset lærer du at genkende tegn og symptomer på de mest udbredte psykiske sygdomme og kriser, og du får kompetencer til at handle, når du står over for en person, som viser tegn på psykisk mistrivsel. Vi går i dybden med helt konkrete redskaber til at kontakte, lytte og tale med personen – og til at hjælpe vedkommende videre til relevant professionel hjælp.

I den offentlige debat er der flere bud på årsagerne til den aktuelle mistrivsel, som især rammer blandt unge mennesker. Vi diskuterer årsagerne og de mulige løsninger.

Internationale undersøgelser peger på følgende effekter af kurset:

  • Psykisk Førstehjælp forbedrer deltagernes mulighed for at genkende psykiske problemer og reducerer deltagernes afstandstagen til mennesker med psykisk sygdom.
  • Psykisk Førstehjælp giver deltagerne større selvsikkerhed i forhold til at hjælpe mennesker med psykiske vanskeligheder.
  • Psykisk Førstehjælp fremmer hjælpeindsatser, og mange deltagere har efterfølgende oplevet konkrete situationer, hvor kurset i Psykisk Førstehjælp hjalp dem til at handle bedre, end før de havde taget kurset.

Psykisk Førstehjælp er baseret på et australsk koncept, hvor grupper sammensat af behandlere, forskere, patienter og pårørende fra forskellige lande har udviklet programmet Mental Health First Aid i 2001. Den danske udgave er udarbejdet af Psykiatrifonden.

Undervisningen består af teori, cases, video og en række øvelser, som giver dig grundviden om nedenstående psykiske sygdomme og kriser:

  • Depression
  • Angst
  • Spiseforstyrrelser
  • Psykoser
  • Misbrug
  • Selvmordstanker
  • Selvskade
  • Traumatiske oplevelser
  • Panikanfald
  • Aggressiv adfærd

Efter kurset modtager du fra Psykiatrifonden et certifikat, der bekræfter din uddannelse som Psykisk Førstehjælper.

vis mindre

Højskole med film som fag

Radiosatire

Vil du prøve kræfter med at udvikle idéer til sketches og efterfølgende skrive, optage og klippe dem sammen? Så har du her muligheden for at snuse til Radio-satire.

sex på dagsordenen

Sex, krop og normer

Sex, krop og normer har grogrund i seksuel dannelse, hvor vi i fællesskab vil dykke ned i emner såsom:

læs mere...

  • Hvad er sex?
  • Seksuel nydelse
  • Kropsaccept
  • Seksualitet
  • Køn
  • Ligestilling
  • Samtykke og grænser

Vi kommer til både at blive klogere på de samfundsmæssige perspektiver, og på vores personlige liv indenfor den seksuelle sfære.

Vi arbejder med at forstå normerne for at kunne tage stilling til dem og udvide vores horisont. Det giver dig som elev redskaber til at tænke kritisk og forholde dig til dig selv på et oplyst grundlag.

Tryghed, dialog og rummelighed er fokuspunkter, der underliggende kommer til at påvirke faget. Vi vil arbejde med ovenstående gennem diverse øvelser, oplæg, samtaler og med kulturelle inputs.

vis mindre

Ny livsstil højskole

Kropsaccept

Viden om kropsaccept som et strukturelt og samfundsmæssigt fænomen bliver sat i fokus, for at skabe en personlig forståelse for dit eget syn på din krop og din vej mod kropsaccept. Både i et overordnet perspektiv, men også indenfor dit intime rum.

OBS!

Det er som nævnt ikke alle fag, der tilbydes på hvert ophold – blandt andet spiller årstiderne lidt ind på, hvad der står på skemaet. Ligesom vi somme tider får gode ideer til nye fag, som ikke står her endnu…