cravings blogindlæg

Af Liv Juncker Harsløf, ernæringsekspert, cand.scient.san

Når du skal få lyst til at spise sundere, skal du ændre dit mindset, altså dine tanker om, hvad sund mad er. Du skal kigge ind i, hvad der får din ”craving” efter energitæt og hypervelsmagende* mad til at stige.

“Forbudt” mad gør det ofte værre

Det er alment kendt, at når vi forbyder slik, kage, chips osv., bliver det mere interessant at få fingrene i – uanset, om vi har lyst eller ej. Mange kan nikke genkendende til, at ”forbudt” mad oftere spises i smug, spises hurtigt og uden at smage rigtigt på den. Og det er i grunden ærgerligt, at vi ikke giver os selv lov til at nyde den, når vi nu spiser den.

Hvad nu, hvis alt er tilladt

Tænk, hvis alt var tilladt? Uhh… de fleste gyser lidt i en blanding af følelsen af frihed og frygten for at gå amok. Observationer af menneskers spisevaner viser, at hvis du må spise, lige præcis den type mad du vil i lige præcis den mængde, du har lyst til, vil du til sidst blive træt af den og stoppe.

Prøv at eksperimentere lidt. Hvis du spiser din yndlingschokolade, vil du oftest opleve, at den første bid er den allerbedste. Bid for bid vil den umiddelbare nydelse falde ned til en form for nulpunkt – hvor du bare spiser, fordi den er der. Måske kan du godt genkende det med at fortsætte med at spise af chokoladepladen på trods af, at du egentlig ikke har lyst til mere?
Det kan der være mange årsager til. Måske gør du bare, som du plejer at gøre. Pakken er ikke tom, du keder dig, er rastløs… så du vil hellere være overmæt, så du kan få ro i kroppen. Her kan det være relevant at spørge dig selv: Hvis lysten faktisk ikke er der mere, hvad handler det så om?

Redskaber til at møde cravings

Når du oplever cravings/trang til energitæt eller hypervelsmagende mad og drikkevarer, skal du først:

  1. Sætte dig ned, tage tre dybe indåndinger gennem næsen og helt ned i maven. Ånd langsomt ud hver gang
  2. Spørge dig selv:
  • Er jeg sulten? Hvis ja, spis noget mad. Hvis nej, spørg videre
  • Tørstig? Hvis ja, drik noget vand. Hvis nej, spørg videre
  • Trist? Hvis ja, så spørg dig selv, hvad handler det om, og er det noget, du kan handle på nu. Kan du ringe til en ven, lytte til musik, gå en tur, lytte til en podcast, skrive i din dagbog el. lign.? Hvis nej, spørg videre
  • Brug for samvær? Ring eller skriv til en ven eller nogen i din familie og aftal et tidspunkt, hvor I kan mødes.
    Hvis nej, spørg videre
  • Keder mig/er rastløs? Det er ok! Skriv en lille liste over, hvad der får dig til at skifte tilstand. Gå udenfor, læg dig ned på et hårdt gulv, lyt til radio/musik/podcast/lydbog, skriv, tegn, mal etc.
    Hvis nej, spørg videre
  • Har jeg lyst til energitæt/hypervelsmagende mad? Spørg dig selv, hvad du har lyst til? Sæt dig et andet sted, end du plejer at spise det, og spis det en bid ad gangen.

Brug et ”Nydelsesbarometer”  og sæt et tal fra 0 til 10 for hver bid du tager, alt efter hvor stor din nydelse er for hver bid. Husk at spise hver bid langsomt, så du når at smage alle nuancer.
Når nydelsen aftager så læg mærke til, hvilken følelse der er tilbage i kroppen. Se om du kan møde den med noget andet end mad. Det kræver træning, og det vil ikke lykkes hver gang – og det er helt okay. I stedet for mad kan du eksperimentere med at være i dine følelser på en anden måde og derigennem skifte tilstand.

Frygten for at lide afsavn

Hvis du frygter at lide afsavn med det søde, kan det være en idé at tilsætte lidt velsmagende elementer til dine måltider/mellemmåltider. Det kan både være f.eks. kage og slik – men det kan også være frugt, nødder, salt, fedt. Nogle kilder til sødme er bedre end andre, når du ønsker at bevare energien, nydelsen, fokus og vægttabet, men prøv, at finde din vej i det. Find det, der virker for dig!

*Hypervelsmagende mad er en betegnelse for forarbejdet mad, der har lige præcis den samlede mængde af både sukker, salt og fedt, der tricker vores hjerne, så vi får lyst til mere af det igen og igen.

Illustration: John Hain, Pixabay