Af ernæringsvejleder og vanecoach Cecilie Skov Larsen

Sommerferien er slut for de langt fleste, og det betyder, at mange af os er tilbage i hverdagens rul, hvor ting skal prioriteres, og der skal tages beslutninger på daglig basis. Hvordan har du tacklet overgangen fra antidagligdag til hverdag?

Ferie er for mange et tidspunkt, hvor vi kan give slip. Det er lige meget, om vi står op kl. 7 eller kl. 10, for der er ikke noget, der skal nås. Der er tid til langsomme morgener, sen morgenmadshygge og generelt bare mere ro omkring måltiderne. Den faste struktur skrider, og det føles befriende ikke at skulle gøre ting på bestemte tidspunkter. Døgnrytmen får sig også hurtigt et skub mod midnat eller over midnat, fordi rosé, lyse sommeraftener og lange snakke holder os vågne.

En ny hverdagsstart – du kan stadig nå det

Når ferien rinder ud, og hverdagen kalder igen, kan det føles som en ubeskrivelig hård opgave at skulle mases tilbage i hverdagsstrukturen – nærmest som at skulle starte forfra. Kender du det?
Dan Turéll rammer det godt ind i sit digt ’Hyldest til hverdagen’, hvor han beskriver hverdagen på godt og ondt med både ting, der kan irritere os, og hverdagsting som skal klares som barbering og kaffebrygning etc. Han afslutter med: ”Jeg holder af hverdagen, jeg er vild med den. Hold helt ferie, hvor holder jeg af hverdagen. Jeg holder stinkende meget af hverdagen”.
Husker du at holde af din hverdag? Hvis du føler, at du kun lever rigtigt i weekender og ferier, så er det måske et tegn på, at du bruger en stor del af dit liv på noget, der ikke skaber energi hos dig. Det kan være, at du skal bruge den nye start på at give din hverdag et kvalitetstjek og booste den med noget, der gør dig glad.

En hverdag med energi

Her får du mine bud på, hvad du kan gøre, for at din hverdag bliver rar at være i, samtidig med at du passer godt på dig selv.

  • Prioritér ’ja tak’ og ’nej tak’
    Når hverdagen ruller kan det være en stor udfordring at vælge mellem ’ja tak’ og ’nej tak’ til diverse arrangementer og begivenheder. Siger du ja tak kun af pligt, er det sandsynligt, at det dræner dig mere, end det giver dig energi. Mærk efter, hvad du reelt har brug for! Det er fuldstændig det samme med mad. Hvis du siger du ja tak til en kage af pligt, og derefter slår dig selv i hovedet med skam-hammeren, skal du øve dig på at sige nej tak. Nej tak til mad er ikke et nej tak til det sociale eller nærværet. Eller hvis der er to frikadeller tilbage på fadet, og du egentlig er mæt, så øv dig i at sige nej tak. Du behøver ikke være skraldespanden – det er skraldespandens opgave at være det.
  • Spis mad nok
    De fleste spiser tre hovedmåltider dagligt, men måske spiser du lige nu kun 1-2 måltider. Enten fordi du føler, du ikke har tid til at spise, eller fordi du gerne vil smide feriekiloene. Du tænker, at når du ikke spiser, må du jo automatisk tabe dig. Problemet er bare, at hvis der går lang tid mellem dine måltider, så kan du nemt komme til at overspise – og det giver selvsagt ikke et vægttab.
    Hvis du har mod på det, vil jeg derfor opfordre dig til – udover selvfølgelig de tre vigtige hovedmåltider – at spise en-tre mellemmåltider om dagen, så din sultfornemmelse aldrig overdøver fornuften. Lad mellemmåltiderne være din stabilisator igennem dagen.
  • Forkæl dine smagsløg
    Hvis det at leve næringsrigt med masser af grønt og fibre bliver en sur pligt, holder det sjældent på den lange bane. Nydelse er et vigtigt parameter for, om vi synes, det er vigtigt at spise. Så tvist f.eks. morgenyoghurten med friske bær, put saltmandler i frokostsalaten, syltede rødløg på din leverpostejmad og feta i middagssalaten til aften. Og lav en portion vaniljeskyr med frisk frugt og revet chokolade til et mellemmåltid.
  • Sov godt og nok
    Får du nok søvn? Det er meget individuelt, hvor meget vi har behov for at sove, men forskning viser, at de fleste trives med mellem 6 ½ og 8 timer i døgnet. Find ud af, hvad der er bedst for dig og din krop, så du starter din dag med et opladet batteri. Det kan godt være det ikke føles helt opladet, lige når du slår øjnene op, men i løbet af en halv time vil du føle dig helt frisk, hvis du har fået søvn nok.
  • Pauser og tjek in
    Er du god til at mærke og prioriterer dig selv? Eller pleaser du andre og sætter dig selv bagerst i køen. Er du god til at skælde dig selv ud? Øv dig i at tænke om dig selv, som du tænker om de mennesker, du holder af. Sæt 10-20 min af hver dag, hvor du tjekker ind på, hvordan du har det. Du kan skrive det ned, ligge og slappe af mens du tænker, du kan høre en afspænding, gå en tur m.m.
  • Fysisk aktivitet
    Bevæg din krop, den elsker det. Den er simpelthen skabt til det. Vigtigst af alt er, at du bevæger den på den måde, den tillader det. Har du skader eller skavanker skal du lytte til det og udfordre kroppen stille og roligt. Vil du lære at løbe, så start med at gå i intervaller, derefter sætte mere tempo på, begynde at lunte i små intervaller, gøre intervallerne længere og til sidst løbe. Du har følgende knapper, du kan skrue på: længde, varighed, intensitet.

Der vil altid være dage, der er kræver lidt ekstra energi, men øv dig i også at smile til dem. Hav en fantastisk hverdag og husk, at du er vigtig!

Illustration: Jack Skov Jørgensen