Lækker pasta med kødsovs

Af Liv Juncker Harsløf, ernæringsansvarlig, cand.scient.san.

I mit arbejde som ernæringsvejleder og coach møder jeg tit en del forvirring om sundhed og vægttab ofte med udtalelser som: ”man skal da holde sig fra stivelse og kulhydrater”, ”bananer feder”, ”sukker er afhængighedsskabende på linje med stoffer”.

Udtalelser, der baserer sig på nyheder om publicerede studier på området, der trækker overskrifter, men som sjældent giver en dybere forklaring og dermed overlader fortællingen til den enkeltes fantasi.

Derfor florerer der mange holdninger om sukker og stivelse af mytelignende karakter. Problemet med denne form for historiefortælling er, at vi begynder at udskamme hinanden, når vi spiser fødevarer, som ud fra myterne siger, at vi lever livet farligt. ”Gud, spiser du sukker? Er du ikke klar over, at du bliver hyperaktiv, får rynker og tager på?

Udtalelser som oftere fører til skam og overspisning end til sunde handlinger.

Kulhydratdebatten

Så hvad er op og ned i sukker – kulhydratdebatten? Kulhydrater bliver af mange opfattet, som usundt og noget, vi skal undgå. Det er ganske enkelt ikke rigtigt. Vil vi være sunde eller vil tabe os, skal vi spise færre kalorier, men vi skal stadig spise de kulhydrater, der er vigtige for vores trivsel.

Kulhydrater er en blandet landhandel af fødevarer lige fra sukker til grøntsager. Fællesnævneren for kulhydrater er kulstof, men derudover er de meget forskellige.

Sundhed og vaner

Til daglig har vi brug for nærende kulhydrater, som indeholder vitaminer, mineraler og fibre. Dem får vi fra grøntsager, frugt, fuldkorn og bønner.

De tomme kulhydrater som sukker, slik, kage og hvid pasta er ikke livsnødvendige, da de kun indeholder energi. Men de er ofte meget velsmagende og er tit dem, vi foretrækker, når vi skal hygge os. Sukker er ikke farligt eller giftigt, men vi kan hurtigt få for mange kalorier og blive oppustede af at spise for meget og for ensidigt.

I stedet for at blackliste disse fødevarer – hvilket kun gør dem mere attraktive – kunne en idé være at øve sig på at få nydelsen til at vare længere med mindre mængder og mere nærvær, når de spises.

Nogle af eleverne på Ubberup Højskole har indlagt chokoladepauser i deres dagligdag. Her spiser de et stykke chokolade et par gange om dagen. Når dagen er omme, har de spist to stykker chokolade i stedet for de 1-2 plader, som ellers kunne ryge ned på en aften.

Udfordringen med kulhydrater

Den største udfordring med kulhydrater er, at detailhandelen gør dem meget let tilgængelige for os og oftest i deres mest velsmagende form (eks. pølsehorn, müslibar, slik, kage m.m). Det kan betyde, at vi får spist mere, end vi i virkeligheden ville og har brug for.

Konklusionen er derfor, at vi skal fortsætte med at spise kartofler, ris, pasta, grøntsager og frugt og sende vores forbandelser til detailhandelen og industrien, som lokker os til at spise mere, end vi vil.

Bananer feder kun, hvis vi spiser flere kalorier end vi forbrænder. Ellers er de en god næringskilde. Sukker er ikke giftigt, men indeholder ingen vitaminer og mineraler. Derfor anbefales det at spise det i mindre mængder. Vi kan godt blive mæt af sukker, men mad med protein og fibre mætter bedre.

Hvis du får lyst til at spise kulhydrater, kan vi anbefale:

Spaghetti med kødsovs

Læs også:

5 råd til at fastholde motivationen