Falder du i julespiralen?

 

Supermarkederne begyndte allerede i oktober at minde os om, at december måned var på vej  – og nu er den godt i gang. En måned med juleslik, julesmåkager, juleand, risalamande, julebryg, julesnaps – og for flere af os fyldt med dårlig samvittighed over ikke at kunne stå for alle fristelserne. Og der er rigtig mange af dem! Supermarkederne ved lige, hvordan de skal friste os gennem hele butikken. Der er søde og fede sager alle steder – og særlige julespotvarer med ’KUN I DECEMBER-skilte, som det er svært ikke at lade sig friste af. Og det er jo kun jul én gang om året, og så må man jo godt, ikk’?
Faktisk er det slet ikke så mærkeligt, hvis der ryger nogle ekstra poser juleskum i kurven under juleindkøbsturen. December er for de fleste en travl tid, og når vi har travlt, stiger stresshormonet kortisol i vores krop. I takt med at det stiger, vil dit indre system begynde at skrige på mere energitæt mad – altså noget med mange kalorier i – for at ’hjælpe’ dig med, at få slappet af.
Så når du oplever, at du bliver mere fristet af kalorier i julemåneden, så er du faktisk bare havnet i den typiske julespiral – som koster et par ekstra kilo på sidebenene.
Kan du kende dig selv i julespiralen herunder?

 

Der er altså som nævnt en god grund til, at du føler dig ekstra fristet af alle julelækkerierne. De energitætte fødevarer er nærmest skabt til at hjælpe dig til at lægge en dæmper på julestressen – men ville det ikke være dejligt at slippe for de ekstra julekilo?
Så lad os sammen finde en ny måde at tackle julestressen på.
Her får du 5 råd, der virker, når du vil passe godt på dig selv gennem december.
(Og de virker i øvrigt også resten af året).

Og husk: Der findes også både slik, chokolade, øl, and og andre lækkerier resten af året – det er bare pakket ind i noget andet papir.

Jeg vil slutte denne artikel med en reference til ’I sne står urt og busk i skjul’.
Tredje vers lyder sådan her:

”Giv tid! Og livets træ bli’r grønt
må frosten de en kue
giv tid! Og hvad du drømte skønt,
du skal i sandhed skue”

Giv dit liv tid – til din søvn, dine pauser, dine næringsrige måltider, din bevægelsesglæde og dine relationer. Giv det tid – fordi det er vigtigt!

Rigtig glædelig jul ønskes du af mig, Cecilie.