Hyppigt stillede spørgsmål

Alt om dit højskoleophold

Kan jeg være sikker på, at der er nogen på min alder? Kan jeg bo på højskolen i weekenderne?Kan jeg få vegetarmad?

Alt det og meget mere kan du få svar på i denne lille Ubberup-mini-guide.

Resten finder du ud af, når du tjekker ind på opholdet – og du er naturligvis også altid velkommen til at skrive eller ringe til os med spørgsmål.

Vil du gerne se os lidt an først, så kom gerne forbi og se skolen – den er vi nemlig ret vilde med at vise frem.

Bestil rundvisning

Kan du ikke vente med at se skolen, så kan du gå på VIRTUEL RUNDVISNING i alle vores huse lige HER.

Generelle spørgsmål

Det betyder helt kort, at vi arbejder med livsstilændringer, og det har vi gjort med stor succes siden år 2000 – altså i mere end 20 år. Vi arbejder med kost, motion, vaner og psykologi og tager altid udgangspunk i det hele menneske. Vores mål er at give vores elever redskaber, de kan arbejde videre med, når de kommer hjem og på den måde skabe en varig livsstilsændring.

Du kan læse mere om, hvordan vi gør her

Vi har både lange og korte kurser. Vores lange ophold – vinter, forår og efterår – er på 12-16 uger. Desuden har vi en-to korte sommerkurser hver sommer.

Udgangspunkter for alle vores kurser er, at vi arbejder ud fra tanken om sund livsstil og varig livsstilsændring med udgangspunkt i både det fysiske og det mentale.

Læse mere om vores kurser her

Vi har plads til ca. 80 elever på højskolen – og vi har elever i alle aldre fra 18-75 år. Vi synes, det giver noget helt særligt til fællesskabet, at vi har en stor aldersspredning, fordi vi alle kan lære noget af hinanden.

Du kan læse mere om, hvad eleverne siger om at gå på højskolen her

På både vores lange ophold kan du selv sammensætte dit ugeskema. Enkelte fag er obligatoriske, men ellers kan du frit vælge mellem en lang række fag inden for motion, ernæring, kreative fag, samfunds- og politiske fag.

Du kan læse mere om vores fag her

På højskolen spiser vi 6 gange om dagen: Morgenmad, frokost og aftensmad og tre mellemmåltider fordelt over dagen. Vi spiser efter Fødevarestyrelsens officielle kostråd, og vores filosofi er, at al er tilladt – bare i de rette mængder.

Vores fantastiske køkkenteam serverer alle måltiderne, så du skal ikke selv tænke på at lave mad, mens du er elev på højskolen. Vi har dog et Madværksted, hvor du på vores lange ophold kan vælge at have madlavning på skemaet.

Du kan læse mere om vores kostfilosofi her

Har du allergier, diabets, er vegetar, eller har du af andre årsager brug for en særlig kost, så er vores dygtige køkken også eksperter i det. Skriv på tilmeldingsblanketten, hvis du ønsker specialkost, eller hvis der er noget, du ikke kan tåle, så tager vi højde for det.

I højskolens fem bygninger med elevværelser findes der tre typer værelser:

  1. Enkeltværelse med eget bad og toilet
  2. Enkeltværelse med delt bad og toilet på gangen
  3. Dobbeltværelse med delt bad og toilet på gangen

Værelserne er indrettet med en seng, et skrivebord, et skab, en kommode eller bedroller og en opslagstavle.

Du skal vælge værelsestype, når du tilmelder dig – og du kan med fordel tilmelde dig i god tid, hvis du kun er interesseret i eneværelse.

Du kan desuden gå på opdagelse i nogle af vores elevhuse og værelser i de virtuelle rundvisninger ovenfor.

Der er trådløst internet i alle højskolens bygninger, og har du ikke din egen computer med, og har brug for at benytte en, så har vi både en computer og en printer til fri afbenyttelse.

OBS: På grund af de nuværende Corona-restriktioner, og fordi vi stadig skal passe ekstra godt på os selv og hinanden, er det i øjeblikket ikke muligt at få besøg udefra, mens du er på højskolen.

Dine gæster er som udgangspunkt altid velkomne på skolen efter undervisningstiden og indtil kl. 22.00 på hverdage. Gæster må gerne overnatte i weekenden. Der er mulighed for at gæsterne kan købe mad, og de er altid velkommen til at tage en kop kaffe eller te.

NEJ. Det er ikke tilladt at medtage nogen former for husdyr på højskolen.

Vi gør rent i fællesskab! Alle er med til rengøring af fællesarealerne, og hver bogruppe får et bestemt område, som de har ansvar for. Det er også eleverne selv, der skal rydde buffetbordene efter måltiderne, og opvasketjansen går på skift mellem bogrupperne. Og så skal du selvfølgelig selv gøre rent på dit værelse.

Der er dog rygeforbud i alle lokaler og på alle værelser. Man må gerne ryge udenfor, og vi har også en rygepavillon til de kolde dage – og vi forventer selvfølgelig, at både rygere og ikke-rygere tager hensyn til hinanden.

Vi har et lille vaskeri, hvor du som elev selv kan vaske og tørretumble dit tøj. Du kan købe vaskepoletter på kontoret. Du skal selv have en vasketøjskurv med. Vi har enkelte tørrestiver, man kan låne, men du kan med fordel tage dit eget med.

Vi har cirka 80 elever ad gang, og der er elever mellem 18 og 75 år på Ubberup Højskole. Cirka 2/3 af eleverne på vores lange højskoleophold er mellem 18-29 år, mens resten 30 år og opefter.

Der er typisk lidt flere kvinder end mænd på vores lange højskoleophold. De seneste år har andelen af mænd dog været støt stigende, så de nogle gange har udgjort knap halvdelen af et hold.

På en højskole er du omgivet af mennesker mange af døgnets timer. Derfor kan du sagtens få behov for at trække dig lidt tilbage en gang i mellem. Og det er helt ok! Ubberup Højskole har desuden mange mindre fællesstuer og hyggerum, hvor man kan sidde i ro og fred og se tv, læse en bog eller måske spille et spil med et par venner.

NEJ! Ubberup Højskole er for alle! Sund livsstil handler ikke kun om overvægt. Det handler også om være i balance med sig selv. Nogle kommer for at tabes sig, andre for at komme i gang med at dyrke mere motion, og andre igen, fordi de er nysgerrige på sund livsstil generelt. Nogle har brug for et pusterum fra hverdagen, og andre vil gerne arbejde med at skubbe deres liv i en ny retning. På Ubberup Højskole har vi fokus på dig og dine drømme og mål– uanset, hvad du kommer med, og hvor du gerne vil hen.

ABSOULUT IKKE! Vi synes, at vi har verdens modigste højskoleelever. Når man vælger at tage på Ubberup Højskole, så er det fordi, man er villig til at se på sig selv og tage sit liv i en ny retning. Der er aldrig pinligt at realisere sine drømme og mål. Det er bare sejt!

Hvis du spiser, som vores ernæringsteam anbefaler dig, og du deltager aktivt i de forskellige former for motion, så kan du være sikker på at tabe dig. Der er ingen tvang eller pligt på Ubberup Højskole, heller ikke når det gælder din kost, men der er masser af støtte og hjælp til at få et varigt vægttab, hvis du ønsker det.

Det er meget individuelt, for vi er jo alle forskellige. Nogle taber 25 kilo i løbet af et ophold, og andre taber 5-6 kilo. Andre er her slet ikke for at tabe sig. Jo større du er, desto nemmere er det at tabe mange kilo hurtigt. I takt med du taber sig, går vægttabet også lidt langsommere. Sammen med ernæringsteamet kan du lave en plan for dit vægttab gennem opholdet, så du har mulighed for at nå dit mål.

Vi gør rigtig meget ud af at forberede dig på hverdagen efter Ubberup Højskole, så din livsstilsændring og dine nye vaner fortsætter med at have effekt. Hen mod slutningen af dit ophold laver du sammen med dine undervisere både en plan A, B og C for, hvordan din livsstil skal være, når du rammer hverdagen igen. Vi ved godt, det ikke altid går helt som forventet, men vi støtter dig hele vejen.

NEJ. Det er helt frivilligt, om man vil vejes og hvor ofte. Du har mulighed for at blive vejet en gang om ugen, men det er bare et tilbud. Nogle vælger at blive vejet uden at få resultatet at vide. Så får de måske først det endelige resultat, når opholdet er slut. Det er helt op til dig.

Vores ugeskema er inddelt i moduler, og du skal have mellem 11 og 14 moduler hver uge fordelt mellem kost, motion, psykologiske fag og kreativitet. Nogle enkelte fag er obligatoriske.

Du kan se et eksempel på et ugeskema her

JA. Du kan ikke gå på Ubberup Højskole uden at være med til en eller anden form for idræt, men du deltager på det niveau, du kan. Du kan vælge mellem en lang række idrætsfag lige fra thai-bo, yoga og zumba til løb, mountainbike og styrketræning. Vores motto er, at alle deltager, så godt de kan.
Er du ikke primært fokuseret på motionen, så er der selvfølgelig en masse andre fag, du kan vælge imellem inden for ernæring, psykologi, samfundsfag og kreative fag.

Se de forskellige fag HER

Du er meget velkommen til at blive på Ubberup Højskole i alle weekender. Vi anbefaler, at du i hvert fald bliver på højskolen den første weekend, hvor der vil være fokus på sociale arrangementer og fælleskab. Vi laver generelt altid hyggelige og sjove ting i weekenderne.

Der er mulighed for at få specialkost, mens du er elev på Ubberup Højskole. F.eks. gluten- eller laktosefri kost eller vegansk kost. Det koster ikke ekstra. Vores køkken har stor erfaring med specialkost, så du kommer ikke til at mangle noget i under dit højskoleophold.

NEJ. De fleste af vores badeværelser er enkeltvis, og der er altid en skillevæg mellem bruserne i fællesbadene. Hvis du vælger “enkelt- eller dobbeltværelse med delt bad/toilet”, deler du toiletter og badeværelser med de andre højskoleelever på samme gang.

NEJ. På Ubberup Højskole har vi stor erfaring med, at lange højskoleophold er den bedste base for en varig livsstilsændring. Det tager tid at implementere en ny livsstil og vænne sig til nye vaner.

MEN… Vi har hver sommer et eller to korte højskolesommerkurser, hvor vi giver et lille indblik i vores arbejde med den sunde livsstil og livsstilsændringer.

Vores sommerkurser kan du læse mere om her

Du kan være sikker på, at du kommer til at bo sammen med en af samme køn (med mindre, du selv på forhånd har valgt at bo sammen med en ven af modsatte køn).

Og så sørger vi altid for, at du også får en værelseskammerat, der er nogenlunde jævnaldrende med dig.

Nogle gange sker det, at man bare ikke matcher med den, man bor sammen med, og så vil vi selvfølgelig gøre, hvad vi kan for at finde en løsning, så alle får et godt ophold.

Spørgsmål om betaling for opholdet

Det koster fra 1.600 kr. om ugen til 2.600 kr. om ugen at gå på Ubberup Højskoles lange ophold. Prisen afhænger af, hvilken værelsestype, du vælger. Læse mere her.

Det kan måske virke som mange penge, men tænk på, at det er inkl. kost (også i weekenden), logi, undervisning, al den motion, du har lyst til samt gratis kostvejledning, rådgivning og coaching.
Nogle af vores elever vælger f.eks. at udleje deres bolig, mens de går på Ubberup Højskole, så de minimerer deres udgifter på den måde.

Du kan læse vores gode råd til finansiering af et højskoleophold her

NEJ. Dit højskoleophold på Ubberup er all inclusive. Mad seks gange om dagen, masser af motion, personlig coaching, kostvejledning og kostplan med vores diætist, mulighed for ugentlig vejning, mulighed for at sammensætte dit eget skema og mulighed for specialkost. Det eneste, du skal betale for, er poletter til vaske- og tørremaskinerne. Hvis du er meget flittig i de kreative værksteder, kan det også være, at du har lidt ekstra udgifter til materialer.

Som udgangspunkt er din betaling for opholdet (inkl. materialer til de kreative fag) delt op i tre rater. Første rate er på 5.000 kr., som du skal betale i forbindelse med din tilmelding. Anden rate er halvdelen af det resterende beløb, og skal betales ved kursusstart. Tredje og sidste rate skal betales senest en måned inde i kursusforløbet.

Der er enkelte muligheder for at søge økonomisk tilskud til et højskoleophold.

Læs mere om støttemuligheder via linket her

Her har vi lavet en samlet oversigt over de støtte- og tilskudsmuligheder, der er

NEJ. Det er desværre som udgangspunkt ikke muligt at tage på et langt højskoleophold, mens man er på dagpenge eller sygedagpenge.

MEN… Der er dog en undtagelse. Hvis du er under 25 og stadig i det første halve år af din arbejdsløshedsperiode, har du mulighed for at tage på højskole med ½ dagpenge. Kontakt dit jobcenter for at høre mere.