Livsstilsbloggen

Bloggen om alt inden for den sunde livsstil – 360 grader rundt. Vores lærere på livsstilshøjskolen skriver om gode råd til motionen i dagligdagen, tips til sunde madvaner, sunde opskrifter og meget mere.

Sikke noget lort!

Vidste du, at en helt almindelig gåtur i rask tempo hver dag både sænker vægten, booster din sundhed, giver øget velvære og løfter humøret?
Så næste gang du ikke er i humør til løbesko eller en tur i fitnesscentret, kan du altså med store gevinster tage traveskoene på og gå en tur i stedet for.

Gåtur med gevinster

Vidste du, at en helt almindelig gåtur i rask tempo hver dag både sænker vægten, booster din sundhed, giver øget velvære og løfter humøret?
Så næste gang du ikke er i humør til løbesko eller en tur i fitnesscentret, kan du altså med store gevinster tage traveskoene på og gå en tur i stedet for.

Tag kontrol over din sofatid

Så hvad skal vi stille op med al den mørke vintertid? Vi lander typisk i sofaen eller lænestolen tidligere og tidligere på dagen og får sværere og sværere ved at komme op af den igen. Vi oplever måske en magtesløshed og et pres, fordi vi ikke kan udnytte tiden ligeså godt, som da dagene var længere. Men det kan vi godt ændre på.

Hvilke sundhedsmyter tror du på?

Der er mange myter omkring, hvad der er sundt eller usundt, og det kan være lidt en jungle at finde rundt i, hvad man skal tro på. På Ubberup Højskole arbejder vi meget på at aflive en masse af de myter, der er – eller sætte dem i perspektiv. Se videoen, hvor vores ernæringsunderviser, Cecilie, tager fat i nogle af de mest almindelige myter – og læs meget mere sandt og falsk om din sundhed.

Få kontrol over dine cravings

Når du skal få lyst til at spise sundere, skal du ændre dit mindset, altså dine tanker om, hvad sund mad er. Du skal kigge ind i, hvad der får din ”craving” efter energitæt og hypervelsmagende mad til at stige. For når vi forbyder slik, kage, chips osv., bliver det mere interessant at få fingrene i – uanset, om vi har lyst eller ej.

Spis sundt & Spar tid og penge

Vi vil gerne spise sundt, spare tid, spare penge, og spise miljørigtigt, men ofte har vi travlt, og så er det nemmest bare at gøre, som vi plejer. 
På Ubberup Højskole arbejder vi meget med netop, hvordan vi kan ændre på nogle af vores vaner, så vi kan leve mere, som vi egentlig gerne vil.

vietmanetiske sommerruller
Vietnametiske sommerruller

Vietnamesiske sommerruller er fyldt med en masse sprøde grøntsager. I denne opskrift kommer vi med et forslag til grøntsager, du kan vælge, men du kan sagtens skifte dem ud, så de passer lige i din smag. Ja, du kan faktisk få alle dine favorit grøntsager i en ret. 

Amerikanske hytteost pandekager
Amerikanske hytteostpandekager

Vil du spare lidt på kalorierne, findes der mange sunde alternativer til det vi, vi normalt sætter på brunchbordet – og især denne opskrift på sprøde amerikanske hytteostpandekager, er et velsmagende og lækkert alternativ til de klassiske amerikanske pandekager. Prøv dem, du vil ikke fortryde det!

Gulerodsråkost med ristede kikærter

Det er ikke uden grund, at Kong Gulerod har fået sit navn. Guleroden troner sig nemlig op over mange grøntsager, når det kommer til sunde egenskaber. Der er mange gode grunde til at spise gulerødder i din dagligdag, guleroden er nemlig rig på vitaminer og kostfibre, der fremmer fordøjelsen, regulerer blodsukkeret og forebygger hjertekarsygdomme og kræft. 

Græskarsuppe med timian

Græskarsuppe er en dejlig ret at varme sig på i årets kølige måneder. Den er cremet, let krydret og smager vildt godt!
Opskriften er fra vores Kogebog 4., hvor alle opskrifter tager udgangspunkt i, at mad skal være sundt, smage godt og være nemt at lave.

Asiatiske kalkundeller
Velsmagende asiatiske kalkundeller

“Hvad skal vi dog have til aftensmad?” Det svære valg, når vi står og kigger ned i køledisken i det lokale supermarked. Og så vælger vi ofte det, vi kender – fordi vi er trygheds- og vanemennesker.

indisk dahl
Indisk dahl med grøntsager

Hver uge har vi en kødfri dag på Ubberup Højskole, og en af de allerstørste favoritter er denne indiske dahl, som både smager godt, fylder godt i maven, indeholder få kalorier og samtidig er nem at lave.

sommersalat med mynte
Sommersalat med mynte

På Ubberup Højskole er der altid noget grønt til måltiderne. Enten en lækker salat eller eller en masse grøntsagshapsere som for eksempel gulerods- eller peberfrugtstave. Denne sommersalat er en af favoritterne – et lækkert tilbehør til al sommermad.

Oksefarsbrød med grøntsager

Lav et nemt og hurtigt farsbrød til hele familien. Det tager cirka en halv time, og farsbrødet kan serveres med lige det, du har lyst til. Vi har valgt at laver Rosenkål med Citron som tilbehør.

Det populære Ubberup-rugbrød

De fleste af os er vilde med hjemmebag, men det kan virke både besværligt og alt for tidskrævende at gå i gang med selv – ikke mindst når det gælder rugbrød. Her får du opskriften på vores populære Ubberup-rugbrød – så bliver det hele meget nemmere.

Stå fast på det, der virker for dig

Hvad er sundt, og hvad er usundt? Det kan være svært at finde rundt i og faktisk kan de mange sundhedsmyter komme til at fastholde dig i at leve usundt. Stå fast på det, der virker for dig og som giver dig energi og glæde, for netop på den måde får du succes med dine nye vaner.

Pastasauce med linser – vegetarfavorit

På hvert ophold får eleverne mulighed for at prøve livsstilen ‘at være vegetar’ i to uger, og denne Pastasauce med Linser er en af de helt store favoritter. Hold 59, som er dette vinterhold, fik den serveret med bl.a. squashspaghetti, fuldkornsspaghetti og auberginesalat.

Bliv ven med din viljestyrke

Når vi taler om sundhed, er viljestyrke ofte noget, vi forbinder med noget negativt. Noget kun ’de særligt heldige’ er i besiddelse af. Men sandheden er, at det er en kognitiv funktion, vi alle har…

Det vigtige (sunde) mellemmåltid

Mange af vores elever tror, når de tjekker ind på UBBERUP HØJSKOLE, at de kan se frem til mange uger med strenge madrestrektioner – og de bliver lidt overraskede over, at vi faktisk spiser 6 gange om dagen.

Auberginesalat med edamamebønner

Pift dine måltider op med en lækker og velsmagende auberginesalat med edamamebønner. Top den med en nem hjemmelavet balsamico-glace som dressing til salaten.

Jeg har fået overskud til at drømme

I dette januartema i Ude og Hjemme er det Oline Eskebjerg, der fortæller sin personlige historie om, hvad et ophold på UBBERUP HØJSKOLE har betydet for hende – både fysisk og mentalt

Drop nytårsforsættet og find din intention
Af Liv Juncker Harsløf, ernæringsansvarlig, cand.scient.san Her på bagkanten af 2019 med flere julefrokoster i bagagen kan jeg mærke, at min lyst til forandring trænger sig kraftigt på. Kender du det? Drømmen om et let og energifyldt 2020 – hvor det, man sætter sig for, kan lade sig gøre. Jeg går straks i gang med [...]
Perlebygsalat med karamelliserede løg

Mangler du inspiration til lidt nemt tilbehør til dine måltider? Du får her opskriften på en smagfuld perlebygsalat med karamelliserede løg, rødbede, pære og grønkål.

Få sundt vægttab og varig livsstilsændring
Af Liv Juncker Harsløf, cand.scient.san. Overvægt har store konsekvenser for den enkelte – både fysiologisk, mentalt og socialt. Der er ingen quick fix-løsninger, men alle kan slippe af med overvægt og få en sund livsstil. Som Danmarks første livsstilshøjskole ved Ubberup Højskoles ernæringsteam, hvad der virker. På højskolen arbejder eleverne helhedsorienteret med langvarigt fokus - [...]
Vi giver unge stjerner i øjnene og siger farvel til tvivl og tankemylder
Af Lisbeth Trinskjær, forstander Flere unge end nogensinde føler sig stressede og i tvivl om fremtiden. Unge gør alt det, som samfundet beder dem om – men nogle af dem bliver syge af det. Familie og venner vil dem det bedste, men aner ikke hvad de skal stille op. På Ubberup kan vi hjælpe elever til at komme af med stress, tvivl og tankemylder. Vi arbejder helhedsorienteret med fokus [...]
Alt, du skal vide om kulhydrater
Af Liv Juncker Harsløf, cand.scient.san. ”Man skal holde sig fra stivelse og kulhydrater, hvis man vil tabe sig”. ”Bananer feder”. ”Sukker er afhængighedsskabende på linje med stoffer”. Kender du de udsagn? Vi ser dem ofte som overskrifter i forskellige medier, baseret på publicerede studier, men sjældent med en dybere forklaring, og de er med til [...]
Bedre selvværd og mere motion får unge hurtigt tilbage i uddannelse
Når unge frafalder en uddannelse, har det langvarige konsekvenser. Det gælder både for den enkelte, for skolerne og for samfundet som helhed. Det er velkendt, at skolernes taxametersystemer lider, når frafaldet er stort, og det er også klart for alle, at det at stoppe på en uddannelse er en svær personlig beslutning. Alt for ofte [...]
Opskrift: Focacciabrød
Focacciabrød Vores focaccia-brød er en helt ny opskrift, som vores dygtige køkken har stået for. Focaccia-brødet er særdeles velegnet som tilbehør til grill-maden i sommervarmen. Denne opskrift baserer sig på de samme grundregler, som alle andre retter, vi laver på vores livsstilshøjskole: Sund mad, nem mad og den gode smag. På Ubberup Højskole er vores [...]
Kom med på sommerkursus 8. juli
Stadig ledige pladser på Stærk Sommer Vil du gerne bruge en uge af din sommerferie på at få nye vaner og en sundere livsstil? Vi har stadig få ledige pladser på sommerkurset Stærk Sommer, som varer en uge fra 8. - 14. juli. Du kan læse mere om kurset og programmet her. Vi glæder os [...]
Sådan får du en bedre søvn
Af: Cecilie Skov Andersen, Søvncoach og ernæringsvejleder på Ubberup Højskole. Har du svært ved: at falde til ro inden sengetid? at sove, fordi du har tanker og bekymringer? at finde roen i søvnen og ligger og vender du dig, som, hvad der føles som millioner af gange i løbet af natten? Så er du ikke [...]
Kom til Grundlovsdag 5. juni 2019
Grundlovsdag onsdag 5. juni kl. 16.15 på Ubberup Højskole Kom til Grundlovsdag på Ubberup Højskole og nyd en sommereftermiddag i vores grønne park. Årets grundlovstaler er Lea Korsgaard, chefredaktør på avisen Zetland. Desuden vil vores køkken byde på en let aftensmads-anretning. Vi ved, der er folketingsvalg samme dag. Vi håber du har tid til både [...]
Bo tog en livsstilsændring med sig hjem
I en travl hverdag som direktør, virksomhedsejer og med familie og 4 børn, valgte Bo i 2018 at tage tre måneder ud af sin kalender og starte en livsstilsændring på Ubberup Højskole. Læs Bo's historie og hans tanker om sit livsstilsophold her.   Ønsket om en sund livsstil i hverdagen Motion og vægttab var grunden til, jeg [...]
Kom til Åbent Hus 4. maj 2019
ÅBENT HUS lørdag 4. maj på Ubberup Højskole Eleverne på vores udsolgte forårshold er startet på højskolen 8. april. Vores næste lange hold starter 4. september, hvor vi stadig har ledige pladser. Så hvis du går og overvejer et langt livsstilsophold, hvor du kommer hele vejen rundt om den sunde livsstil, så holder vi Åbent [...]
Forårsholdet er startet (Udsolgt)
Forårsholdet er rykket ind Den 8. april startede vi over 80 elever på forårsholdet på Ubberup Højskole. De næste tre måneder vil eleverne bo og slå deres folder på højskolen. Dagligdagen vil være med den sunde livsstil som omdrejningspunkt. Vores tilgang på vores livsstilshøjskole er, at en livsstilsændring handler om balance og at have det [...]
Sådan gør du din løbetur sjovere
Vil du gerne i gang med at løbe igen? Og vil du gerne gøre din løbetur til en sjovere og mere motiverende oplevelse? Af Tonny Ehlers, bach. scient. idræt og idrætsunderviser på Ubberup Højskole Har du inden for det sidste års tid været i gang med nogenlunde regelmæssig løbetræning, og er du gået i stå [...]
Spicy mangosalat
Spicy mangosalat Vores spicy mangosalat er endnu en af vores lækre opskrifter, som vores dygtige køkken har lavet. Denne opskrift baserer sig på de samme grundregler, som alle andre retter, vi laver på vores livsstilshøjskole: Sund mad, nem mad og den gode smag. På Ubberup Højskole er vores filosofi, at sundhed og livsstilsændringer bør starte [...]
Læs om Patricks ophold
Af: Patrick, 33 år, tidligere elev på Ubberup Højskole Arbejder i dag som udvikler   Jeg var i tvivl inden jeg startede Inden mit ophold på Ubberup Højskole, var jeg meget i tvivl om det var noget for mig. Mit mål var ikke kun vægttab, men mere at finde indre ro og balance. Vægttabet for [...]
Sådan holder du nytårsforsættet
Nytåret er for mange en anledning til at vi lover os selv, vi gerne vil ændre noget ved vores liv. Der er mange, der hvert år har intentioner om at ændre noget ved deres livsstil. Fx dyrke mere motion, stoppe med at ryge, spise sundere, drikke mindre kaffe, eller arbejde mindre. Det er ikke altid [...]
Thaikylling
Thaikylling Vores thaikylling er fra vores nye kogebog fra 2018, Kogebogen 4. Opskrifterne i kogebogen baserer sig på, at mad skal være sundt, smage godt og være nemt at lave. Vores filosofi er, at sundhed skal være for alle. Sammen med den sunde mad, har vores højskoleelever idræt, ernæring, psykologi og kreative fag på skemaet. Her kan [...]
5 tips til at komme sundt gennem julen
På vores livsstilshøjskole underviser vi i ernæring og sund madlavning. Juletiden er noget særligt hvad angår mad, og vi oplever at julen kan være svær at navigere igennem for rigtig mange på grund af alle de usunde fristelser. Her får du 5 konkrete tips af vores ernæringsvejleder, Liv Juncker Harsløf, til hvordan du kan komme [...]
Fysiologiske forbedringer på Ubberup
Her er de nyeste forskningsresultater fra et PhD-studie og sundhedsforskningssamarbejde, som Ubberup Højskole i 2014 indgik med Københavns Universitet og PhD-studerende Sune Dandanell og Professor i Idrætsfysiologi ved Biomedicinsk Institut, Jørn Wulff Helge. Sammen med forskerne ønskede vi blandt andet at undersøge, hvilke konkrete fysiologiske forbedringer vores elever fik ud af et langt livsstilshøjskoleophold på [...]
Koteletter i vildtsauce
Koteletter i vildtsauce   Vores koteletter i vildtsauce er en rigtig populær ret blandt vores elever på højskolen. Den er perfekt som efterårsspise, hvor maden gerne må være varm og ekstra smagfuld. Opskriften er fra vores nye kogebog fra 2018, Kogebogen 4. Opskrifterne i kogebogen baserer sig på, at mad skal være sundt, smage godt og være nemt [...]
Modvirk stress med pauser
Kender du det? At du sidder på en café med en ven, og når han eller hun går på wc, tager du straks din mobiltelefon frem eller kigger på menukortet en ekstra gang. Eller har du oplevet at stå ved et busstoppested, og rundt om dig står alle andre ventende passagerer med deres mobiler i [...]
Opskrift: Bananpandekager
Ubberup Højskoles bananpandekager   På Ubberup Højskole arbejder vores elever med den sunde livsstil. Betyder det så, at der ikke er plads til søde sager? Nej, slet ikke. Vores kostfilosofi baserer sig på at der ikke er noget, der er forbudt. Alt er tilladt, bare i de rigtige mængder. Derfor serverer vi en gang imellem bananpandekager for vores [...]
Opskrift: Chili sin carne
Ubberup Højskoles Chili sin carne   Hele året rundt - men især om efteråret kan det være lækkert med en varm gryderet. Vi serverer ofte den vegetariske udgave af chili con carne på vores livsstilshøjskole, og hemmeligheden bag den gode smag er at bruge en masse smagsfulde grøntsager som squash og bladselleri. Denne opskrift er [...]
Opskrift: Sund laks
Opskriften på Ubberup Højskoles sunde laks med krydderurter, grøntsager og kokosmælk   På vores livsstilshøjskole elsker vi fisk! Også laks, som både smager lækkert og er sundt. Denne opskrift er fra vores nye kogebog, Kogebogen 4. Vores opskrifter i kogebogen baserer sig på, at mad skal være sundt, smage godt og være nemt at lave. Vores filosofi er, at [...]
Læs om Evas ophold
"Jeg tror på mig selv som projekt igen"   Vores tidligere elev, Eva, blev for nylig interviewet af Søndagsavisen om hendes ophold på Ubberup Højskole. Eva fortæller til avisen, at det hele startede med at hun havde brug for en pause fra det hårde studieliv og det forventningspres, der omgiver det: "Det med at man [...]
Sund mad på farten
Tips til sunde madvalg på farten   Måltider på farten må gerne være nemme at have med i tasken og nemme at spise, og uden at man nødvendigvis behøver at sidde ned ved et bord. I dag er der gode muligheder for at få noget ordentligt at spise, når du er ude. Flere og flere [...]
Sund tomatsalat
Opskriften på Ubberup Højskoles sommertomatsalat   Her er opskriften på en hurtig, sund og velsmagende sommersalat, som vores køkken ofte serverer for vores elever i sommermånederne. Opskriften er fra Ubberup Højskoles nye kogebog og ideel som tilbehør til sommermaden, fx til grillmad. På Ubberup Højskole serverer vores køkken sund mad hver dag til vores højskoleelever. Opskrifterne [...]
Kartoffelsalat m. jordbær
Opskriften på Ubberup Højskoles kartoffelsalat med jordbær Fra Ubberup Højskoles nye kogebog får du her opskriften på vores kartoffelsalat med jordbær. Den er ideel som tilbehør og vi serverer den ofte for vores højskolelever i sommermånederne. På Ubberup Højskole serverer vores køkken sund mad hver dag til vores højskoleelever. Opskrifterne i vores nye kogebog, Kogebogen [...]
Guide til sommerruller
  Sådan ruller du vietnamesiske sommerruller   Se Livs videoguide til, hvordan du ruller sommerruller. Opskriften til de vietnamesiske sommerruller finder du i Kogebogen 4 fra Ubberup Højskole.  Liv er lærer på livsstilshøjskolen Ubberup Højskole, hvor hun til daglig både underviser i ernæring og vejleder om kost. Se dagligdagen på Ubberup Højskole Sæt spotlight på din [...]
Få stærk ryg med yoga
6 øvelser - 10 minutter Det er sundt og faktisk ret vigtigt at have en stærk ryg. Ved at styrke vores rygmuskler får vi et støttende 'korset' omkring rygsøjlen, så vi forebygger problemer med ryggen - hvilket rigtig mange danskere har i større elle mindre grad. En rigtig god måde at styrke ryggen (og kroppen [...]
At fastholde de gode vaner
Gæsteblogindlæg af Laura, 21 år, Elev på Ubberup Højskoles efterårshold i 2017   Om livet efter Ubberup Højskole - og 3 tips til at fastholde den sunde livsstil Nu er det over 2 måneder siden, jeg kom hjem fra Ubberup Højskole. Tiden er virkelig fløjet afsted og hvor er der sket meget siden min hjemkomst. [...]
Koldhævede havreboller
Opskriften på Ubberups koldhævede havreboller   På Ubberup Højskole elsker vi koldhævede boller som mellemmåltid. Koldhævede boller har en luftig konsistens og masser af karakter. De er nemme at lave og kræver blot, at du smækker dejen sammen aftenen før. Om morgenen er dejen lige til at lægge på en bageplade med en ske og [...]
Fysiologiske forbedringer
Forskning i effekt af et livsstilsophold på Ubberup Højskole   Ubberup Højskole indgik i 2014 et forskningssamarbejde med Københavns Universitet og Professor i Idrætsfysiologi ved Biomedicinsk Institut, Jørn Wulff Helge. Sammen med forskerne ønskede vi blandt andet at undersøge, hvilke konkrete fysiologiske forbedringer vores elever fik ud af et livsstilshøjskoleophold på Ubberup. Forskerne testede derfor [...]
3 gode råd til din løbetur
Sådan gør du løbeturen til en god oplevelse   Vil du gerne i gang med at løbe i 2020? Der findes mange gode løbeprogrammer på nettet. Og der findes god vejledning i sportsbutikker om løbesko. Men der er samtidig en række mentale og løbestilsmæssige overvejelser, du med fordel kan gøre dig, når fodtøjet og løbeprogrammet [...]
Læs om Lauras ophold
Gæsteblogindlæg af Laura, 21 år, Elev på Efterårsholdet 2017   Høje forventninger til Ubberup Højskole Mine forventninger til højskolen var høje, da jeg havde læst meget godt om skolen, hørt positivt om dem i medierne, og læst de fantastiske anmeldelser folk havde givet på hjemmesiden og Facebook. Jeg havde gjort min research, og var ikke [...]
5 tips til dit nytårsforsæt
Januar er måneden for nytårsforsæt. Der er mange, der hvert år har intentioner om at ændre noget ved deres livsstil. Fx dyrke mere motion, stoppe med at ryge, spise sundere, drikke mindre kaffe, eller arbejde mindre. Selvom motivationen for et nytårsforsæt kan være nok så stærk, så kommer det ikke altid til at holde. Det kan [...]
Sådan får du motivation
  5 tips til at øge din motivation for at træne Kender du det? Du har planlagt med dig selv i flere dage, at det netop er i dag, du skal have lavet din træning. Men nu, lige i dag, passer det alligevel ikke særlig godt. For du er træt oven på en lang arbejdsdag og det [...]
Gulerodsboller
Gulerodsboller smager fantastisk med deres luftighed og bløde konsistens. De er velegnede som mellemmåltid, og kan spises enten med eller uden pålæg. Ved at have et par gulerodsboller med, når du er på farten, kan du gøre din hverdag nemmere og sundere. Du kan også fryse dem ned i mindre portioner, så du kan have glæde [...]
Edamamespread
Lav din egen velsmagende edamamespread og spis den sammen med fx. gulerødder, agurker eller knækbrød. Forberedelsestid: 15 min. Ingredienser 500 g edamamme-sojabønner, forkogt og pillede 2 dl grøntsagsbouillon ½ dl citronolie eddike eller citronsaft salt og peber Fremgangsmåde Blend edamame-sojabønner, grøntsagsbouillon og citronolie sammen til en jævn mos. Smag til med salt og peber, og [...]
Sådan spiser du sundere
6 tips til bedre spisevaner   Hvis du er en af dem, der gerne vil spise sundere i hverdagen, men ikke altid får det gjort, så kunne dette blogindlæg være relevant for dig. På Ubberup Højskole arbejder vi dagligt med ernæring og kostvejledning. En af vores ernæringseksperter og daglige underviser, Liv Juncker Harsløf, leverer her 6 anbefalinger [...]
Ubberupbaren
Ubberupbaren er vores bud på et dejligt snack-måltid. Den er altid populær på højskolen blandt eleverne og er velegnet både som mellemmåltid midt på dagen og som dessert. 1 portion = 2 stk. à 20 g. Antal: Ca. 20 stk. Forberedelsestid: 30 min I køleskab: 2 timer   Ingredienser 30 g       honning 100 [...]