Af ernæringsvejleder og vanecoach Cecilie Skov Larsen
”Spis 600 gram frugt og grønt dagligt, som vækker din interesse”. Har du hørt den sætning før? Eller kampagnen med ”6 om dagen”, der var et mere i ørefaldende slogan, fordi folk kunne tro, de blev opfordret til ”sex om dagen”. Hvilket jeg bestemt heller ikke tror skader ens sundhed.
Med denne artikel vil jeg gerne inspirere dig til, at 600 gram frugt og grønt ikke behøver være en mørk sky, der hænger over hovedet på dig, og bare giver dig dårlig samvittighed over, at du ikke får indtaget nok frugt og grønt. I stedet vil jeg gerne inspirere dig til, at det bliver nemt og en fornøjelse at indtage.
Bliv inspireret til at spise nok frugt og grønt
Betyder det noget?
Måske sidder du lige nu og tænker, at ”grøntsager er foder til dyrene”, eller ”grøntsager er kaninfoder”. Det er i hvert fald udtryk jeg ofte hører, og som er en stærk overbevisning hos flere af de elever, vi har på Ubberup Højskole, når de ankommer til deres ophold.
Men hvad betyder den overbevisning egentlig for lysten til at spise frugt og grønt? Det betyder efter al sandsynlighed, at du forbinder det med en form for straf i stedet for at have fokus på, hvad der er godt for din krop og din sundhed. Og har det overhovedet en betydning at fravælge frugt og grønt i den daglige kost, kan du måske tænke? Svaret er et klart JA!
Sådan helt overordnet kommer du til at mangle de vigtige og sundhedsfremmende vitaminer, mineraler og kostfibre, som frugt og grønt bidrager med, så du både fysisk og mentalt har bedst mulig overskud gennem hele livet.
For mange kalorier
En anden og ret afgørende konsekvens er også, at du kommer til at mangle fylden fra frugt og grønt i din mavesæk under dine måltider. Det betyder helt konkret, at hvis du skal opnå en mæthed når du spiser, så vil du sandsynligvis komme til at fylde din tallerken med større mængder kød, kartofler, pasta m.m. for at opnå en tilfredsstillelse. Dermed får du flere kalorier, end hvis du i stedet havde grøntsager som en del af din tallerken – og flere kalorier kan på længere sigt resultere i en vægtstigning.
Frugt er for mange lidt nemmere at integrere i hverdagen, fordi den er umiddelbart velsmagende med sødme, og samtidig ofte er let tilgængeligt og nem at indtage. Der er det grønne en lidt større udfordring, da det ikke altid er ligeså velsmagende alene. Det skal typisk lige piftes op, snitte, hakkes, koges, steges eller anden forberedelse, for at velsmagen kommer, og i en travl hverdag kan det nemt virke uoverskueligt.
Gør det nemt!
Gør det derfor nemt for dig selv, ved at vælge de grøntsager i supermarkedet der allerede er snittet, hakket og forberedt – de står allerede klar på hylden i grøntafdelingen. Du kan også med fordel vælge frostgrønt til at komme i ovnen, i gryderetter eller til at svitse på panden. Har du en stor fryser, kan du have et helt lager af lækre grøntsager lige ved hånden. Begynde med de grøntsager, du bedst kan lide og så prøve at udfordre dig selv med at tilsætte en ny grøntsag engang i mellem.
Du kan med stor fordel kombinere frugt og grønt – særligt i salater. For eksempel kan enhver kålsalat piftes som med tørret frugt som: ananas, tranebær, papaya og ristet kokos og frisk frugt som appelsin, melon, æble og pære.
Desuden kan du til hver en tid halvere dit kødindtag, ved at lave f.eks. frikadeller af halv fars og halv grønt. Særligt revne rodfrugter – selleri, pastinak og gulerod og squash egner sig til fars.
Er du et sovse-øre, kan du også koge et hav af grøntsager sammen, blende dem til ukendelighed og smage til med de krydderier, du synes bedst om. Eller du kan lave en lækker smoothie til et mellemmåltid
Inden, du får set dig om, har du nemt fået 6 om dagen.
Velbekomme!