Forfatter: Cecilie Skov Larsen
Kender du det, at du, så snart foråret spirer frem, glemmer alt omkring dig – og lige glemmer at få købt ind til aftensmanden, fordi du hellere vil være ude i haven eller bare ude? Så vil jeg gerne introducere dig til safe food
Foråret er på vej – og det er en tid, jeg virkelig holder meget af. Dagene bliver længere, solstrålerne bliver varmer og min lyst til at være udendørs og følge, hvordan naturen spirer frem, stiger. Når foråret for alvor tager fat, sker der typisk et skifte i, hvordan jeg bruger dagen – og måske sker det samme for dig?
Jeg bliver grebet af at være udenfor mest muligt, og det der med hvad jeg og min familie skal spise til aftensmad, ryger lidt længere ned ad prioritetslisten. Det gør det af den simple grund, jeg har fokus på noget andet, der gør mig glad, og så bruger jeg min energi på det.
Safe food vs. junkfood
Efter i mange år at have arbejdet med kost, ernæring og sundhed ved jeg dog med mig selv, at når jeg skal have noget mad, så er det vigtigt for mig, at det er mad med god nærring. Selv hvis det skal være en hurtig løsning, fordi jeg har prioriteret at hygge med mine børn ude i haven hele eftermiddagen. Derfor er jeg (næsten) altid på forkant med nogle nemme, sunde løsninger.
Det, der redder mig fra at bestille junkfood som en hurtig/nem løsning, er, at jeg altid har safe food – sikkerhedsmad – på lager. Mad-løsninger der kræver minimal forberedelse, som smager os, og som gør, at vi bliver mætte på den gode måde med god samvittighed.
Lav en lagerliste
Det kræver selvfølgelig lidt forberedelse i form af indkøb og noget rutine. Jeg tjekker altid, inden vores generelle indkøb, om jeg har nok safe food på lager, og ellers sørger jeg for at fylde det op. Når du har kigget på inspirationslisten, og har bestemt hvad dine safe foods skal være, så lav en huskeliste med de ingredienser, du skal bruge. På den måde kan du altid hurtigt tjekke, om dit safe food-lager er fyldt op.
Jeg bruger typisk safe food til aftensmad, men det kan være, at du har brug for det til morgenmad, mellemmåltid eller frokost. Brug det, hvor det giver mening for dig.
Junkfood med vilje
Lyder jeg lidt hellig, og som om jeg aldrig kunne finde på at hente en pizza hos det lokale pizzeria? Så tager du i hvert fald fejl! Men når jeg bestiller pizza eller noget andet junkfood, så er det ikke noget, jeg beslutter i sidste øjeblik som en feberredning for aftensmanden. Så er det noget, jeg har planlagt på forhånd – som i ’på fredag skal vi have take away-pizza’. Hvorfor så det, tænker du nok? Jamen, fordi jeg ved med mig selv, at hvis pizzaen er en hovsa-løsning, så får jeg enormt dårlig samvittighed bagefter. Så bliver junkfood lig med skam, skyld og skæld ud på mig selv. Når jeg i stedet har planlagt det på forhånd som en ’luksus’-ting, så nyder jeg pizzaen 100 procent, fordi jeg allerede har dealet med, hvilke konsekvenser den kan have for mig.
Her får du et udpluk af mine safe foods, som du kan lade dig inspirere af, så du altid har et sikkerhedsnet, når du har glemt tiden – eller bare ved, du hellere vil bruge tiden ude i naturen eller på noget helt andet.
SAFE FOOD-MÅLTIDER:
- Rugbrødstoast med gnavegrønt
– To skiver rugbrød, ost, hamburgerryg/skinke, krydderi, gulerod, agurk, tomat, peberfrugt
- Omelet med grøntsager
– 2-3 æg pr. person, 2 spsk. mælk eller hytteost, frostgrønt eller rester af de grøntsager du har i køleskabet - Wok med kylling
– Frostgrønt steges af på panden, kyllingestrimler tilsættes og vendes i østerssovs - Ristet rugbrød med spejlæg og grøntsagsstave
- Fiskepinde, pasta og frostgrønt
- Havregrød med kanel, æble og hakkede mandler
- Færdigretter fra frys med frostgrønt. Vær opmærksom på, at frostretter typisk indeholder en del ris, kartofler eller pasta. Du kan med fordel sortere lidt fra og tilsætte ekstra frostgrønt, for derved at få et mere balanceret måltid
- Skyr med frisk frugt og nødder
- Pitapizza med gnavegrønt
– Pitabrød, med tomat, skinke og mozzarellaost. Tilbehør: gulerod, agurk, tomat, peberfrugt - Supper fra frost eller i karton.
– Tilsæt (ekstra) frostgrønt og spis groft brød til
I øvrigt er det jo virkeligheden vores samfund, der har defineret, hvornår hvilke retter passer til hvilket tidspunkt. Så hvis du har lyst til wok med kylling til morgenmad og en hurtig omgang havregrød til aftensmad, så er det 100 procent dig, der bestemmer det.
De små safe foods
Det er ikke kun de store måltider, man med fordel kan have safe food på lager til. Hjemme hos os spiser vi – både børn og voksne – også en del mellemmåltider. Derfor er det vigtigt, ikke mindst i udesæsonen, at det også altid er muligt hurtigt at finde/lave et nærringsrigt mellemmåltid, så det ikke bliver en is fra fryseren eller en håndfuld småkager.
Ikke at der er noget i vejen med hverken is eller småkager, men igen er det en fordel, hvis det er særlige tilvalg til særlige tidspunkter eller situationer. Så man glæder sig ekstra meget til for eksempel onsdags-isen og kan nyde den uden dårlig samvittighed.
Her får du inspiration til gode mellemmåltider til safe food-lageret, så du også kan have noget i baghånden, når den lille sult melder sig – ude som inde.
SAFE FOOD-MELLEMMÅLTID:
- 2 stk. knækbrød med en banan
- 1 spsk. rosiner og 2 spsk. mandler
- Vaniljeskyr med en firkant revet mørk chokolade og et halvt æble i tern
- Cultura drikkeyoghurt
- Pose snackgulerødder og 3 spsk. peanuts
- Æggemad
- Raw bite-bar – dadelbar
- Fuldkornsbolle med ost
- Gnavegrønt med dip
– Gulerod, agurk, tomat, peberfrugt med pikantost eller anden form for smøreost du godt kan lidt
Det vigtigste er at være forberedt, så når sulten melder sig, er der noget mættende og nærringsrigt at kunne vælge til.