Af ernæringsvejleder og vanecoach Cecilie Skov Larsen
Illustration: Jack Skov Jørgensen

Du slår øjnene op, og har mest af alt lyst til bare at blive liggende i din varme seng, men du ved, at du bliver nødt til at komme op og i gang, for pligterne, arbejdet, skolen kalder. Du får væltet dine ben ud af sengen, og det første, du tænker, er: ”Jeg skal have min morgenkaffe NU!
Kender du det?
Du er langt fra den eneste, der har følelsen af, at der først kommer rigtig gang i kroppen og hjernen, når du har fået et skud koffein. Men hvad er din morgenkaffevane egentligt et symbol på?

  • Mangler du reelt energi?
  • Er du vild med smagen af kaffe?
  • Er den et lille pusterum, inden dagen går i gang?
  • Eller er det bare en vane, så din morgen føles helt rigtig?

Har du egentlig nogensinde spekuleret på, hvorfor du drikker kaffe, og hvor mange af de kopper kaffe, du drikker, der faktisk bare er en vane?
Jeg vil her gøre dig lidt klogere på, hvilken betydning koffein har i vores dagligdag – og hvorfor rigtig mange føler, de har brug for den for at kunne få hverdagen til at fungere.

Koffeins effekt på kroppen

Koffein findes naturligt i mere end 60 arter af blade, frø og frugter, og vi kender det bedst fra kaffe, te, cola, kakao og chokolade. Koffein i sig selv har en bitter smag og tilsættes oftest i fødevarer som enten smagsstof på grund af bitterheden, eller for at opnå den fysiologiske effekt koffein har på kroppen, som f.eks. i energidrikke.
Morgenkaffen kan virke meget tiltrængt, fordi koffein virker opkvikkende. Det påvirker vores centralnervesystem og får kroppen til at producere adrenalin. Kroppen reagerer ved, at blodkarrene trækker sig sammen, og derved stiger vores puls og blodtryk. Derudover påvirker koffein udskillelsen af dopamin, som er et hormon, der får os til at føle og glade og veltilpas. Og hvem synes ikke det er dejligt at starte dagen frisk og glad?

Jo, kaffe påvirker din søvn

Hvordan har du det med, at du faktisk indtager noget, der er opkvikkende? Nu kan det godt være, du tænker, at koffein overhovedet ikke virker opkvikkende på dig – og at du da sagtens kan tage en kop kaffe lige inden sengetid, uden at det går ud over din nattesøvn.
Til det kan jeg helt klart sige: Hvis du har følelsen af, at koffein egentlig ikke virker opkvikkende på dig, er det simpelthen, fordi din krop er blevet vant til stoffet. For koffein er både opkvikkende og ret vanedannende. Selv om du ikke føler, det har nogle konsekvenser, at du drikker aftenkaffe, har det alligevel en indflydelse på din søvnkvalitet natten igennem. Koffein nedbrydes nemlig langsomt i vores system, hvilket betyder, at det tager 5-7 timer bare at halvere koffeinmængden i blodet efter indtagelse. Så hvis du gerne vil have en rigtig god nattesøvn gennem hele natten, kan en god huskeregel være at undgå nogen form for koffein-stimulanser efter kl. 17.

To uhensigtsmæssige vaner i én

Under 400 mg. koffein og dagen for voksne har ingen skadelige effekter (se boks). Men begynd alligevel at tænke over, hvorfor du føler, du har brug for koffein. Hvis det er, fordi du og din krop er træt eller har brug for en pause, så øv dig i at lytte til, hvad det faktisk er, din krop fortæller dig.
Et typisk mønster på en overbelastning er, at du har et stort behov for koffein hele dagen for at klare dig igennem alle opgaverne. Når det så bliver aften, er der et behov for at geare kroppen og hovedet ned igen for at kunne slappe af – og det er f.eks. et glas rødvin til maden eller en aftenbajer til fodboldkampen eminent til. Hvilket vil sige, at du er havnet i en – i længden – uhensigtsmæssig vane.
Så din krop sender altså en masse signaler, du overhører, og til sidst bliver den nødt til at råbe rigtig højt for at trænge igennem. Det betyder, at hvis du over længere tid indtag over 400 mg. koffein dagligt er bivirkningerne mange. De kan blandt andet være: hjertebanken, hovedpine, diarre, forstoppelse, sure opstød, kvalme, muskelrystelser og dårlig søvn.

Anbefalinger for koffein-indtag

I Danmark lyder anbefalingerne således:

  • Voksne over 18 år max 400 mg koffein om dagen
  • Gravide og ammende max 300 mg koffein dagligt
  • Børn under 18 år max 2,5 mg pr. kilo legemsvægt dagligt
Pr. 100 g
Espresso 100-120 mg
Filterkaffe og pulverkaffe 48-80 mg
Koffeinfri kaffe 0,8-3,2 mg
Te 16 – 40 mg
Kakao 1-8 mg
Cola 15-16 mg
Energidrik Monter 36 mg
Energidrik Red Bull 30 mg

3 HURTIGE OM KOFFEIN

Koffein giver bedre forbrænding
JA. Det er faktisk sandt. Koffein giver større fedtforbrændingen – men kun på den korte bane. Du skal derfor ikke sætte næsen op efter, at to-tre kopper kaffe om dagen kan udrette de helt store mirakler for dit vægttab. Effekten ses i øvrigt mest hos personer, der ikke normalt indtager koffein. Så sved på panden er stadig vejen frem, når det handler om forbrænding.

Koffein kan gøre os ædru
NEJ. Måske har du hørt, at du hvis du har fået et glas vin eller en øl (eller to) for meget til en fest, kan du sænke din alkoholprocent med et par kopper kaffe. Måske har du selv haft en oplevelse af, at det virkede. Men det er ikke sandt. Det eneste, der er dokumenteret omkring at blande koffein og alkohol, er, at folk tror, det gør dem mere ædru, end de i virkeligheden er. Så uanset hvor meget kaffe, du har drukket til festen, vil et alkometer altså stadig bonge ud, hvis du har fået for meget alkohol.

Man kan dø af for meget koffein
JA/NEJ. Så skal du i hvert fald være ekstremt tørstig. Koffein kan godt have en toksisk effekt, altså samme effekt som ren gift, men det vil kræve, at du drikker mindst 50 krus kaffe meget hurtigt efter hinanden.

Kilde: sundhed.dk, iform.dk