Af: Cecilie Skov Larsen, professionsbachelor i Ernæring og Sundhed med speciale i fysisk aktivitet og ernæring, ernæringsfaglig leder på Ubberup Højskole

Kontakt: cecilie@ubberup.dk

Da vægttabsmedicinen Wegovy blev lanceret tilbage i december 2022, vidste vi godt, at det ville blive en stærk modspiller til vores højskole og vores sundhedsfilosofi, men vi havde ikke forestillet os, hvor store omkostninger den nye slankemedicin ville få for højskolen.

Vores elevtal begyndte at falde i januar 2023. På det tidspunkt var det ikke kun Wegovy, vi havde mistænkt for at være medvirkende til det faldende elevtal, men i lige så høj grad den høje inflation. Som tiden gik, og det lysnede for inflationen, gav det os en forventning om, at eleverne ville vende tilbage. Men det gjorde de ikke. Til gengæld var der sket en eksplosiv stigning i salget af Wegovy, og nu blev det for alvor tydeligt for os, at Wegovy var – og er – en langt stærkere modspiller, end vi først havde antaget.

Luksushøjskole og studieforberedelse

Et mindre elevtal har dog givet os (helt) nye muligheder. Det betyder bl.a., at vi kan udvikle og drive det, vi kalder for ’luksushøjskole’. Forstået på den måde, at eleverne får større mulighed for sparring i timerne, flere individuelle snakke og mere plads til både fysisk aktivitet og fordybelse.

Udover at lave luksus-livsstilshøjskole har vi udvidet vores grundsøjler med en studieforberedende søjle. Det betyder, at vi udover fortsat at være en højskole med fokus på den enkelte elevs livsstilsændring, nu også er en højskole, hvor man kan komme og blive klogere på grundelementerne i ernæring og sundhed samt pædagogikken og psykologien bag med henblik på en evt. studieafklaring.

Så i stedet for at starte på et studie, kan man tage på Ubberup Højskole og finde ud af, om interessen for sundhed og ernæring er stor nok til en uddannelse inden for ernæringsfeltet. Højskoleopholdet kan også bruges som egentlig studieforberedelse, da det f.eks. kan vægte i forhold til en kvote 2-ansøgning.

Fagligt stærk livsstilhøjskole

Et andet tiltag, vi har bragt i spil, er kortere kurser. Vores højskoleophold varer traditionelt mellem 12 og 15 uger, men det kan for nogle være svært at få til at gå op med f.eks. familie og arbejde. Derfor har vi fra 2024 oprettet seks ugers-hold, hvilket giver mulighed for at prøve højskolelivet i en kortere periode – og samtidig blive klogere på sund livsstil.

Vi tror på, at de nye tiltag vil være med til at sikre, at højskolen består som en fagligt stærk livsstilhøjskole. Samtidig begynder salget af Wegovy langsomt at falde. Det kan der være flere grunde til, men det hænger måske også sammen med, at tilskuddet til medicinen blev fjernet pr. 1. januar 2024.

Det er vores håb, at de, der tager eller har taget Wegovy med ønske om et hurtigt vægttab, også vil få et ønske om en mere langsigtet og helhedsorienteret livsstilsændring. Wegovy lukker ned for sultfølelsen, men den lukker ikke ned for følelser. Den fjerner ikke tristhed eller ensomhed – som bl.a. kan være årsagen til overspisninger. Det at finde balancen i livet er det, vi på Ubberup Højskole har mere end 20 års succes med at inspirere vores elever til og støtte dem i.

Skæve retningslinjer

Vi bliver ofte spurgt, hvad vores generelle holdning til slankemedicin er – og vores svar er, at det er både genialt og katastrofalt. Det er genialt, fordi det som udgangspunkt har den ønskede effekt, uden at vi behøver at foretage kirurgiske indgreb som gastric bypass eller gastric sleeve. Det er katastrofalt, fordi retningslinjerne for at få udskrevet en recept på f.eks. Wegovy er skæve, fordi de kun forholder sig til et BMI. Man kan i dag få en recept på Wegovy udelukkende på baggrund af et BMI over 30. Det betyder faktisk, at næsten hver femte dansker, ud fra den retningslinje, kan behandles medicinsk.

På Ubberup synes vi, at grænsen skal være højere, og endnu vigtigere – at det generelt er en udfordring, at BMI er en afgørende faktor for at få medicinen.

Vigtigt at kigge på helheden

På Ubberup Højskole er vi ikke modstandere af slankemedicin, men vi mener, at det kun skal udskrives til personer, der er hæmmet af deres overvægt i en sådan grad, at deres bevægelsesfrihed er meget begrænset, at de har det så svært mentalt, at overspisninger fylder alt eller, at de har en anden sygdom (f.eks. hjerte-kar-sygdom eller diabetes), som har forbindelse til overvægten.

I indlægssedlen til Wegovy og anden slankemedicin står i øvrigt, at medicinen ikke kan stå alene. Slankemedicin skal benyttes sammen med fysisk aktivitet, kostintervention og hjælp til ændring af vaner og mentalt velbefindende – det bliver der talt alt for lidt om. Slankemedicin er ikke et mirakelmiddel i sig selv; det kræver stadig hårdt arbejde at ændre livsstil og vedligeholde livsstilen. Medicinen kan måske nok være en hjælp til at vise hurtige resultater på vægten og give ro i hovedet til dem, der er belastet af mange overspisninger eller meget madstress. Men at ændre livsstil og få succes med det – også ud i fremtiden – kræver, at man kigger på det hele menneske.

Slankemedicin er velkommen

Elever på Ubberup Højskole kan sagtens tage slankemedicin, mens de er på højskolen, for her har vi netop kernekompetencer indenfor ændring af livsstil med fokus på fysisk aktivitet, kostintervention, mental trivsel, vaner, struktur og glæde, som er det rette supplement til vægttabsmedicinen.

Eleverne skræddersyer selv deres skema, så de får de fag, de synes giver mening for dem. Vi arbejder nemlig ud fra den tanke, at vores elever kun kan skabe nye vaner, hvis det er vaner, der giver mening for dem. Et dagsskema kunne fx se således ud: Undervisning om madvaner, cirkeltræning, tegning eller volley, madværksted, psykologi. Hvert fag varer 1 ½ time. Vi bruger desuden tid på at sparre med eleverne for at finde ud af, hvad vægten egentlig betyder for dem. For mange af vores elever har tallet på vægten stor magt, når de ankommer, og den styrer næsten 100 procent, om de har en god eller en dårlig dag.

Lev livet lige nu

Vi har derfor meget fokus på at lære vores elever at tage magten tilbage, for vægten ved jo for eksempel ikke, hvornår det er vejedag. De kan veje mere på grund af træning, og vægten kan vise en vægtstigning til trods for, at kroppen er i en god proces med opbygning af muskler. Det kan for nogle elever tage pusten fra dem og give dem følelsen af, at de ikke har gjort det godt nok. Det er vigtigt, at de ikke giver vægten magten til at vurdere, om de har gjort det godt eller dårligt, men at de oplever, at de selv har magten. Ved at lære eleverne at tage ansvar for deres egen indsats bliver de styrket i deres egen dømmekraft, og de bliver bedre til at træffe de gode beslutninger, der rækker ud over både højskoleopholdet og evt. slankemedicin.

Noget, vi bl.a. opfordrer vores elever til, er at begynde at leve livet lige nu og her. Mange af vores elever kommer med det benspænd, at de først tør drømme om f.eks. bikini, biograftur, dating, rejser m.m., når de har tabt sig. Men det allervigtigste for at få succes med en livsstilsændring og et vægttab er, at det ikke er en sur pligt. Selv om det i perioder kan være hårdt, skal det samtidig give mening, føles rart og være sjovt. Det at ændre sin livsstil, få et vægttab, udleve drømme og have det godt i processen kan gå hånd i hånd. Vi har set det gang på gang – og vi tror på, at det er den strategi, der vil danne bedst grobund for en varig livsstilsændring og et varigt vægttab.

Reference
1. https://www.sst.dk/da/Fagperson/Ansvarlig-medicinering/Rationel-far-makoterapi/Tema-Vaegttabsmedicin/Wegovy

Diætisten [nr. 189]: Juni 2024