madpakkecirkus råd madpakke

Forfatter: Cecilie Skov Larsen for Sjællandske Medier | Illustration: Jack Skov Jørgensen.

Sommerferien er slut for de fleste, og det betyder, at hverdagens trummerum er tilbage. En hverdag, der er fyldt med rutiner for at få enderne til at nå sammen. Vækkeuret skal stilles, morgenrutinerne kører igen i fast tidskema, så vi ikke kommer for sent ud ad døren til de faste mødetider eller de planlagte aftaler. Og så kører dagen ellers bare afsted time på time på time. Jobbet skal passes, børn skal bringes og hentes, der skal handles ind, og aftensmaden skal serveres på et bestemt tidspunkt, der er tilpasset fritidsaktiviteterne. Der skal ryddes op, gøres rent og smøres madpakker til dagen efter, inden vi endelig kan puste ud ovenpå dagens gøremål. Minutterne tikker lystigt, og vi når lige at fordøje dagens bedrifter, inden vi skal skynde os i seng, så vi kan nå vores skønhedssøvn, inden hverdagshjulet starter forfra igen.

De tre madpakkemodeller
Hverdagens trummerum koster både tid og energi, og en af de ting, der har fyldt en del hjemme i min egen lille familie er madpakkesmøringen. Jeg har to drenge, som hver skal have henholdsvis to og tre madpakker med hver dag, og en mand som har et fysisk hårdt arbejde, der kræver en vis størrelse madpakke, hvis han skal blive mæt. (Jeg selv er så heldig at få mad på mit job).
Fordi vi hver dag skal smøre rigtig mange madpakker, har jeg forsøgt at gøre madpakkecirkusset til en hyggelig aktivitet.
Jeg har – og det gætter jeg på, at du kan genkende – et svingende niveau af overskud, tid og energi til rådighed til lige præcis madpakkesmøringen. Derfor har jeg lavet tre forskellige madpakkemodeller – med det fælles at de alle er fyldt med god næring, der mætter og tilfredsstiller den, der skal spise madpakken.
De tre modeller har jeg kaldt henholdsvis Turbokanonen, Hesteshowet og Linedanseren, og dem vil jeg gerne dele med dig her, så du også kan få lidt ekstra overskud i dit madpakkecirkus:

Turbokanonen
Brug denne model de dage, hvor du er presset på både energi og tid – de dage, hvor madpakkesmøringen skal overstås i en hulens fart.

Praktisk: Klapsammenrugbrødsmadder med pålæg, et stort stykke agurk, tre tomater og et æble. Måske en dessert/overraskelse i form af en lille müeslibar el. lign.
Hygge: Put musik i ørerne med et højt beat, så du bevidst sætter farten op.

Hesteshowet 

Denne model er til de dage, hvor du har lidt mere energi og ikke er synderligt presset på tiden, men samtidig har brug for ikke at bruge al din tid og energi på madpakkerne.

Praktisk: Rugbrødsmadder, rugbrødstoast, en sandwich eller rester fra aftensmaden samt grøntsager og frugt skåret ud i stave eller både. Måske en lille dessert/overraskelse i form af en lille bøtte med nødder, tørret frugt eller yoghurt.
Hygge: En god lydbog eller podcast. Hvis du interessere dig for sundhed, kan jeg varmt anbefale ’Detox din hjerne’. Hvis du har en partner, kan I her være fælles om opgaven og få en god snak imens.

Linedanseren
Modellen til de dage, hvor du har overskud og tid til at gøre noget ekstra.
Praktisk: Bage pizzasnegle, lave en pastasalat, en omelet, pitabrød med fyld, lave smørebrød. Hvis du har børn kan du udstikke grøntsagerne i forskellige figurer, så det f.eks. bliver hjerteagurker og lave dip til grøntsagerne eller udskære frugten og sætte en tandstik i som ’gaffel’. Forkæl med en hjemmelavet dadelkugle eller bananpandekage.
Hygge: Har du børn, så inviter dem med til at lave deres egen madpakke. Eller ring til en ven og få en god lang snak, mens du er produktiv og nusser om madpakkerne.

Husk det er fuldstændigt ligegyldigt, hvilken model du oftest benytter, det vigtigste er, at madpakken er fyldt med god næring.

Forbered, fyld op, fyld i = frihed
Uanset hvilken madpakkemodel jeg bruger, så hjælper det mig altid at være forberedt. Ikke mindst i forhold til at hurtigt kunne spæde madpakkerne op med en lille overraskelse. Blot en lille ’uventet’ ting i madpakken er med til at gøre den mere spændende – og det gælder for både børn og voksne.
Men hvad skal overraskelsen så være? Slik, chokolade, mælkesnitter, knoppers og store müeslibarer er selvfølgelig helt oplagt her, men mængden af sukker i disse produkter er oftest for stort i forhold til det, Sundhedsstyrelsen anbefaler.
Her er, hvad jeg altid har i skabet til madpakke-overraskelser:

  • Blandende nødder. De kan købes i små portionsposer i supermarkederne, men ofte køber jeg en stor pose og putter lidt i en mindre bøtte. Variér evt. med forskellige smagsvarianter.
  • Tørret frugt. Disse findes også i små portionsposer, ellers køb en stor og put lidt i en lille bøtte.
  • Fuldkorns riskiks
  • Smøreost med smag som dip til grøntsags-stavene
  • Små müeslibar på 15 gram
  • Mini-frugtstænger
  • Fuldkornskiks
  • Yoghurt eller skyr. Du kan spare mange penge ved, at købe en hel liter ad gangen og hælde op i en mindre bøtte selv.
  • Hjemmelavede dadelkugler
    Brug evt. denne enkle opskrift:

250 g dadler (friske og stenfrie)

125 g mandler

2 spsk. kakaopulver (fedtfattig)

2 tsk. vaniljesukker

1 spsk. appelsinjuice

  • Blend alle ingredienserne til en fast masse.
  • Lad konfektmassen hvile mindst 1 time på køl.
  • Tril konfektmassen til kugler à ca. 15 g pr. kugle. Der bliver cirka 25 stk.