Af ernæringsvejleder og vanecoach Cecilie Skov Larsen
Sommeren er over os, og det betyder forhåbentligt en masse gode og lune sommerdage.
Ligesom du sikkert sætter stor pris på en kop varm drikkelse om vinteren, efter at du har været ude i sneen, er det også helt naturligt, at du får lyst til noget koldt om sommeren, når du har det varmt. Du har brug for at køle din krops-kerne ned. Begge dele skaber hyggestunder og føles dejligt, fordi det får vores krop til at føle sig mere i balance.
Jeg vil her prøve at inspirere til, hvordan vi nemt kan lave iskolde drikke og lækker hjemmelavet is.
Jeg er selv ret vild med is, men jeg synes, at en gammeldags med tre kugler, flødeskum, syltetøj og flødebolle koster lidt dyrt på kaloriekontoen. Altså, hvis jeg skal indtage den flere gange om ugen – hvad jeg jo godt kan have lyst til, når det er ferie og varmt. Faktisk ’koster’ sådan én is omkring 600 kalorier, hvilket svarer til et hovedmåltid for mænd og godt og vel et hovedmåltid for kvinder.
Da jeg helst ikke vil undvære is og kolde, læskende drikke, men gerne kalorietætheden, finder jeg på alternativer. Dem vil jeg gerne dele med dig, så du kan se de lækkerier, jeg tyer til, når lysten af noget koldt dukker op. Lige her er det vigtigt for mig at tilføje, at jeg altså også nyder en isvaffel med det hele engang imellem. Det er ikke forbudt! Det er hyppigheden, der er vigtig, hvis vægten ikke skal stikke af hen over sommeren.
Her er mine kolde alternativer:
- En kande vand med isterninger og smag
- Agurk/mynte
- Citron eller lime
- Rosmarin
- Appelsin/citron
- Jordbær/basilikum
- Iskaffe eller Frapp (ved Frappé blendes det hele sammen)
- 1 espresso shot, ½ dl stærk kaffe eller 2 tsk. instanskaffe
- ½ dl kogende vand
- 1 tsk. sirup, med din yndlingssmag. Sukker, flormelis og farin kan også bruges.
- 2 dl minimælk/plantemælk
- 1 håndfuld isterninger
- Smoothies
-
- En fantastisk kold drik, fordi den kan indeholde lige den smag, du elsker. Samtidig er det nemt at skjule lidt grøntsager i smoothies, uden at det går ud over lækkerheden. Disse to eksempler er fra Ubberup Højskoles egen Kogebogen 4.
Grøn smoothies til 1 person (blendes til ensartet masse)
-
- 50 g frossen spinat
- 50 g frossen broccoli
- 60 g avokado
- 60 g moden banan
- 2 dl minimælk/plantemælk
- ½ tsk. vaniljepulver
- 1 tsk. citron
- 1 tsk. rålakridspulver
-
Rød smoothies til 1 person (blendes til ensartet masse)
-
- 60 g moden banan
- 40 g solbær
- 30 g frossen broccoli
- 10 g frossen spinat
- ½ tsk. vaniljepulver
- 1½ dl minimælk/plantemælk
- ½ dl. skyr
- Nice crème
-
- Lav en lækker cremet is lavet på frosne bananer, hvor du kan tilføje lige det, du synes, der er lækkert. Grundopskriften er for 1 person:
- Prøv at tilføj:
-
- 1 banan
- ½ spsk. mælk/plantemælk
- ¼ tsk. Vaniljepulver
- Forslag til smage: Frosne bær, peanutbutter, kakao, kanel, citron, mango, spinat
-
Vigtigt! Frys bananerne ned, når de er godt modne. Også en perfekt måde at undgå madspild på.
- Sodavandsis
Frys din yndlingsdrik ned i isforme og nyd nemt en kold sodavandsis. Isene kan hurtigt piftes op med frisk frugt og dine eller dine børns yndlingsvingummier. Hvis du vil eksperimenter lidt mere, kan du prøve disse sodavandsis:
-
- Hyldeblomst-is med kiwistykker: 1 stk. kiwi skæres i skiver og puttes i isformen. Bland 2 dl. koncentreret hyldeblomstsaft blandes med 2 dl. Vand og hæld væsken over kiwien. Så er de klar til fryseren.
- Vandmelon/hindbæris: 300 g vandmelon, 100 gram frosne eller friske hindbær og 1 tsk. Sukker. Det hele blendes og hældes derefter i isforme og puttes i fryseren.
Rest af smoothies kan fryses i isforme også.
- Italiensk is
Denne istype er en lidt lettere form, da den er lavet på sødmælk.
Grundopskriften på italiensk is for 2 personer er: 300 gram sødmælk, ½ vaniljestang, 3 pasteuriserede æggeblommer og 50 gram sukker. Herfra kan du eksperimenterer med præcis de smagsvarianter. du bedst kan lide: nødder, chokolade, bær og krydderurter … det er kun fantasien, der sætter grænser.
Sådan gør du:
-
-
- Mælk puttes i en gryde
- Vaniljestangen flækkes og kornene skrabes ned i mælken
- Læg resten af vaniljestangen ned i mælken også
- Mælk og vaniljestang + korn koges op, vær obs. På at det ikke at brænder på
- Tag vaniljestangen op, tag gyden af og lad vaniljemælken afkøle
- Pisk æggeblommer og sukker i skål, til du får en luftig skummende masse
- 1/3 del af mælken piskes nu langsomt med et almindeligt piskeris sammen med æggemassen
- Det hele hældes nu tilbage i gryden med resten af mælken
- Varm langsomt op, til creamen bliver lidt tykkere – HUSK: Den må ikke koge!
- Hæld creamen over i en form/skål og stil den i fryseren
- Undgå krystalliseringer, rør ca. i iscremen hver halve time under nedfrysningen.
-
Velbekomme – jeg ønsker dig en fantastisk varm sommer med iskoldt tilbehør J
TIP
Hav evt. et lille sommerkøleskab kun til drikkevarer, så graderne kan skrues lidt længere ned end i køleskabet med fødevarer. Når du har adgang til kolde drikke hele tiden, drikker du også mere, hvilket et godt i varmen. Husk dog ikke at komme til at drikke for mange kalorier – prioritér derfor vand med eller uden smag og bær-isterninger.
FOTO: Slashio Photography/Unsplash