Maden på Ubberup Højskole
Hvad skal vi ha' at spise i dag?
Maden fylder en del på Ubberup Højskole. Det gør den, dels fordi vi spiser seks gange om dagen på højskole, og dels fordi den er et vigtigt redskab, hvis man gerne vil lave en livsstilsændring. Og det er uanset, om man kommer på højskolen for at opnå et vægttab eller af helt andre årsager, f.eks. stress eller blot en generel interesse for sundhed og motion
På Ubberup Højskole følger vi som udgangspunkt Sundhedsstyrelsens anbefalinger. Det vil sige, at vi tager hensyn til de nye officielle kostråd, som også har fokus på klimaet. I vores hverdag betyder det, at vores buffetborde, i højere grad end tidligere, har et stort tilbud af planterige retter. Du vil derfor hurtigt blive fortrolig med råvarer som bønner, kikærter, spidskål, tofu, linser og blomkål – med risiko for at blive helt vild med dem. Vi tilbyder 6 daglige måltider, men du mærker selv efter, hvor mange måltider, der passer til dig. Hver uge har vi en fiskedag og en rotation af gris, ko og fjerkræ. Hver dag er der også et vegetartilbud med masser af smag, farver og tekstur.
Se en typisk maddag i bunden af artiklen.
Smag og livskvalitet
Maden i det sunde liv skal smage godt – og smage af noget – ellers falder vi nemt tilbage i gamle vaner! Derfor lægger vi vægt på, at den mad, vi serverer, er frisklavet, velsmagende og af høj kvalitet, så dine sanser bliver stimuleret, samtidig med at du føler dig mæt og tilfreds. Du vil både blive præsenteret for nye smagsoplevelser og møde kendte retter – bare i sundere udgaver. Vores erfaring er, at når den sunde mad er dejligt og indbydende, er den nemt at vælge til – både til hverdag og til fest.
Nysgerrighed og madmod
To ord, du helt klart kommer til at møde og høre mange gange på Ubberup Højskole, er ’nysgerrighed’ og ’madmod’. Vi vil gerne udfordre gamle mad-overbevisninger og invitere til at erstatte dem med en nysgerrighed på nye smage, nye konsistenser og nye fødevarer. For eksempel erstatte en velkendt overbevisning om at ’det grønne er kaninfoder’, med nysgerrighed og en ny sandhed om, at det grønne vil dig og dit system det godt. Samtidig med at det stimulerer dine sanser med knas, smag og farver – det er det, vi kalder madmod.
Hvad er sund mad?
Intet er forbudt på Ubberup Højskole, og vi øver os sammen i ikke at italesætte fødevarer som enten sunde eller usunde, men i stedet fokusere på ’det sunde liv’ og de gode vaner. På det madfaglige område handler det nemlig i højere grad om hyppighed, mængder og en generel balance i vores daglige spiseadfærd, når vi gerne vil lave en livsstilsændring. For os er det vigtigt, at vi spiser nærende og varieret, og at der er plads til både grøntsager, brød, mælkeprodukter, kød, mayonnaise og kage. Det er vigtigt for os, at du som elev på højskolen øver dig i at mærke efter, hvad du har lyst til, og hvad dit behov er – og det skal vi selvfølgelig nok støtte dig i.
Hvis du – og det kan ske for os alle – får et stærkt behov for ultra-forarbejdede fødevarer som for eksempel chips, slik m.m., mens du er på Ubberup Højskole, skal du spise dem/det på dit værelse, så det ikke trigger de andre elever.
Eksempel på en typisk maddag på Ubberup Højskole
- Morgenmad: havregrød, skyr, müsli, bærkompot, rugbrød/knækbrød, ost og pålæg
- Mellemmåltid: nøddemix, knækbrød, spreads, gulerødder og frugt
- Frokost: Burger med enten rødebedebøf eller hakkebøf m. syltede rødløg, tomatsalsa og guacamole. Spidskålssalat med fersken, lime og persille.
- Mellemmåltid: hjemmebagt bolle med marmelade eller spread. Frugt og grøntsagsstave
- Aftensmad: rugbrødsmadder med forskelligt kød- og fiskepålæg. Lidt lunt og en lækker salat.
- Mellemmåltid: knækbrød med hytteost. Frugt og gulerødder
PS. Om onsdagen er der kage eller noget andet lækkert til aftensmellemmåltid😃
Ubberup Højskoles køkkenteam laver kvalitetsmad i et professionelt køkken. Dette afspejles bl.a. i de Smileys, vi bliver tildelt.
Læs mere her: Smileys for kvalitetskøkken
Vil du med på livsstilskursus?
Tre gange om året starter vi kurser med fokus på livsstilændring. Kurserne varer mellem 12 og 16 uger, og vi dykker bl.a. ned i emner som madvaner, madmod, mellemmåltider og meget mere.
Og så dyrker vi masser af motion og nyder fællesskabet.
Vores kurser henvender sig til dig, som har interesse for sund livsstil – uanset om det er fordi, du gerne vil opnå et vægttab, har brug for en pause fra hverdagen, gerne vil blive klogere på sunde madvaner eller bare generelt er nysgerrig på, hvad en livsstilændring kan gøre for dig.
Læs om vores kurser HER