Af Lisbeth Trinskjær, tidligere forstander
Flere unge end nogensinde føler sig stressede og i tvivl om fremtiden.
Unge gør alt det, som samfundet beder dem om – men nogle af dem bliver syge af det. Familie og venner vil dem det bedste, men aner ikke hvad de skal stille op. På Ubberup kan vi hjælpe elever til at komme af med stress, tvivl og tankemylder. Vi arbejder helhedsorienteret med fokus på både krop, sjæl og fællesskaber. Og det virker!
Ondt i maven, tankemylder og søvnløse nætter. Flere unge end nogensinde føler sig stressede, har angst og er i tvivl om fremtiden. Har jeg valgt den rigtige uddannelse? Bliver mit karaktergennemsnit højt nok? Hvad nu hvis jeg dropper ud? Synes mine forældre, at jeg valgte det rigtige arbejde? Og hvordan ser mit liv ud på min Instagram-profil?
Alle, der beskæftiger sig med unge, kender denne tendens. Ifølge Sundhedsstyrelsen oplever 40 % af unge kvinder i aldersgruppen 16-24 år et højt niveau af stress, og det samme gælder for over 20 % af mænd i samme aldersgruppe. Det er stærkt bekymrende!
At vi er kommet dertil, skyldes mange forskellige ting på én gang.
Læs mere:
Frygt, fejlinformation og illusionen om det perfekte
Vi lever i en tid med enormt meget frygt, og det er skabt af forskellige faktorer. Der er klimaforandringer, som virker ustoppelige og ikke bare driver over med tiden, som mørke skyer på himmelen. Vi er vidne til politiske ledere, der kommer med simple svar på komplicerede problemstillinger. Oven i det oplever vi konstant og systematiseret fejlinformation fra kræfter, der har til formål at destabilisere vores samfund.
Samtidig er vores arbejdsmarkedet i en forandring, der bl.a. medfører en stigende grad af midlertidige ansættelser, som særligt vil ramme unge, og når de skal vælge uddannelse, er der flere valgmuligheder end nogensinde før. Det italesættes tydeligt, at man kan vælge forkert, og den politiske diskurs er, at unge skal blive færdige hurtigst muligt, ikke falde fra og vælge rigtig første gang – ellers bliver det alt for dyrt. Det gør presset på den beslutning umenneskeligt stort!
Det er blot nogle af de faktorer, der gør, at flere unge føler sig små i en verden, der er svær at navigere i.
Før i tiden sagde man, at det var samfundets skyld, når der var noget galt. Det var en kollektivistisk tankegang. I dag har individualiseringen vendt op og ned på det. Nu er problemer individets ansvar. Det betyder, at flere vender sig indad, når der er noget galt.
Ifølge Center for Ungdomsforskning er der to store tendenser, som påvirker unge massivt og negativt:
- Perfekt er blevet ’det nye normal’, og det kommer bl.a. til udtryk på sociale medier som fx Instagram, hvor vi ser andre leve ’det perfekte liv’ og selv prøver på det samme. Vi ser det også med en karakterskala, som begynder ved det perfekte 12-tal og så tæller ned, når eleven begår fejl. Det har den konsekvens, at der altid er noget, som mangler og ikke er godt nok.
- Unge oplever i dag en ’pligt til selvoptimering’, fordi de betragtes som en ressource, der skal håndteres og optimeres. Det er blevet en borgerpligt at få det bedst mulige ud af sig selv – og kan man ikke det, så ’mislykkes’ man som borger og som menneske.
Alt dette kombineret skaber et massivt pres på unge, der som konsekvens bliver mere indadvendte, i tvivl og føler sig både ensomme og utilstrækkelige.
Gør hvad du vil – bare du bliver lykkelig!
Til daglig oplever jeg, at mange unge føler, de ikke kan vise andre, hvem de er, eller fortælle hvad de i virkeligheden tænker. De er bange for, at andre ikke bryder sig om dem.
På den måde bliver de overladt til sig selv og en følelse af ensomhed. De oplever tvivl og tankemylder. Flere bliver stressede, en del får angst og depression, og nogle udvikler spiseforstyrrelser som fx overspisning.
Når en ung mistrives, skaber det en masse bekymring og frustrationer blandt forældre og venner, som godt kan se, at det går dårligt, men ikke ved, hvad de skal gøre. Mange unge får at vide af deres forældre, at de skal gøre lige det, de vil – bare de bliver lykkelige! Det er sagt i bedste mening, men problemet er, at det kan man ikke bare sådan. Det er faktisk et stort krav – bliv lykkelig! Det er netop illusionen om det perfekte, som gør, at de unge bliver bange for at vælge forkert.
På Ubberup har vi ikke fokus på at gøre nogle lykkelige. Her handler det om at være glad. Det handler heller ikke om at få det bedste karaktergennemsnit – det handler om at drømme og få stjerner i øjnene.
Vi har en kultur, hvor man som elev kommer tættest muligt på at være den, man i virkeligheden er. Vi gør det nemmere for unge at mærke efter, hvad de selv vil – i stedet for at orientere sig mod, hvad andre vil med dem.
Det særlige ved Ubberup – fra Grundtvig til individuel coaching
På Ubberup gør vi særligt fire ting:
- Vi punkterer forestillingen om, at man skal leve det perfekte liv.Hos os møder man meget forskellige mennesker, og man opdager, at man ikke skal gøre sig fortjent til at være god nok.
- Vi giver unge fællesskab– fællesskaber hvor man kan være den, man er, og hvor man ikke skal præstere for at være med.
- Vi viser unge, at de står på skuldrene af noget.Vi introducerer vores elever for poesi, fortællinger og sange, der udvider deres begrebsverden – og vi lærer unge, at samfundet forandres gennem beslutninger. Sådan har det altid været, og unge skal være med til at gøre det samme for fremtiden.
- Vi giver unge stjerner i øjnene– det som Grundtvig kaldte ’oplivning’. Vi arbejder med at skabe et liv, hvor man er i pagt med sine værdier. Når man kan mærke, hvad man selv mener, når man kan sortere i, hvad man selv og hvad andre synes, og når man giver passionen plads, så opliver man.
På Ubberup har vi bl.a. individuel coaching og et fag, der hedder Rød Tråd. Her arbejder vi gennem hele opholdet systematisk og målrettet med de beslutninger, vores elever træffer i deres liv. Vi hjælper unge til at finde ud af, hvad de drømmer om, og hvordan de opnår deres drømme.
Vi arbejder med det hele menneske – og det virker!
Når unge i dag føler sig stressede, henviser sundhedssystemet til psykolog, når der er i tvivl om uddannelse henvises de til en studievejleder, og når de er overvægtige, henvises de til en personlig træner eller en diætist. På Ubberup arbejder vi derimod helhedsorienteret.
Vi arbejder med det psykiske, fysiske, relationelle og sociale på en gang, fordi det hele hænger sammen. Der er næsten ingen andre institutioner, som arbejder sådan.
Vi har stor succes med vores fokus på det hele menneske – på både krop og sjæl. Vores egen elevevaluering viser, at over 90 % af vores elever føler sig bedre i stand til at tage beslutninger om eget liv efter opholdet.
Oplever du tvivl, tankemylder, stress og følelsen af at være utilstrækkelig – eller gør én af dine nærmeste?