Vil du gerne i gang med at løbe igen?
Og vil du gerne gøre din løbetur til en sjovere og mere motiverende oplevelse?
Af Tonny Ehlers, bach. scient. idræt og idrætsunderviser på Ubberup Højskole
Har du inden for det sidste års tid været i gang med nogenlunde regelmæssig løbetræning, og er du gået i stå og vil gerne i gang igen? Så læs med her og få inspiration til hvordan du kan udfordre dig selv på nye måder i din løbetræning.
Tonny Ehlers, som er idrætsunderviser på livsstilshøjskolen Ubberup Højskole, underviser til daglig højskoleeleverne i motion og idræt – og giver dig her tips til, hvordan du kan bygge på din løbetur, så du nemmere holder motivationen og glæden ved løb ved lige.
Glæd dig over at du skal til at starte med at løbe igen
Ofte kan det være svært at holde løb ved lige henover de kolde vintermåneder. I stedet for at se med negative øjne på sig selv, over at de gode løberutiner blev afbrudt, så acceptér at du har holdt en pause og at sæsonen skal til at starte igen. Det er for eksempel heller ikke unormalt for andre idrætsgrene, at der er længere pauser mellem sæsonafslutning og start. Glæd dig i stedet over, at det lunere vejr har givet dig sulten til at genoptage dine løberutiner.
Nu er det tid til at øge den samlede træningsmængde, som består af hyppighed, varighed og intensitet.
#1 – Skru på hyppigheden af dine løbeture
Start gerne ud med at skrue op for hyppigheden. Kom gerne i gang igen med 2 løbeture om ugen, hvor du holder igen på både tempo og distance, set i forhold til hvor du sidst slap dit regelmæssige løb. Kan du kun overskue at løbe 1 gang om ugen, er det bedre end at løbe 0 gange.
Men 2 gange om ugen skaber små forbedringer af dine løbeevner. Og er du typen som har lyst til at deltage i et 5 eller 10 km-løb i det sene forår eller i starten af sommeren, så kan du gradvist øge til 3 gange om ugen, som medfører reelle forbedringer af dine løbeevner.
#2 – Skru på varigheden af løbeturene
Når 3 gange med løb om ugen er på plads, er det tid til at skrue lidt på varigheden OG variere træningen.
Eksempel for en uge:
- Mandagen kan det ene træningspas være dit ”normale” løb, hvor du f.eks. løber 3 km rundt om søen i nærområdet og er moderat forpustet.
- Onsdagen kan træningspasset bestå at intervaltræning, hvor du f.eks. løber ca. 2 min. intervaller 4-6 gange med tilsvarende pause imellem arbejdsperioderne (husk grundig opvarmning inden). Her er tempoet væsentlige højere end på normalturen, så du har som udgangspunkt brug for to restitutionsdage efter denne form for træning.
- Lørdag er det tid til forkælelse. Find gerne en attraktiv rute i dejlig natur. Sæt tempoet ned i forhold til din normale løbetur, så der er overskud til at øge distancen til fx 4 km
Den efterfølgende uge kan du f.eks igen skrue lidt på varigheden, så du kommer op på de 5 km på den lange løbetur i roligt tempo.
Ugen efter igen kan du øge normalturen til 4 km.
#3 – Øg intensiteten på løbeturene
Den sidste ”knap” du kan skrue på i forhold til dine løbeture, er intensiteten.
Når du er ude og løbe, kan du gradvist:
- halvere dine pauser mellem arbejdsintervallerne
- øge antallet af gentagelser
- skrue lidt op for arbejdsperioderne
Det er dog vigtigt du ikke skruer op for varigheden eller hyppigheden i samme uge, som du skruer op for intensiteten.
Rigtig god fornøjelse på din løbetur!