Hjælp til kostvejledning

Af: Cecilie Skov Andersen, Søvncoach og ernæringsvejleder på Ubberup Højskole.

Har du svært ved:

  • at falde til ro inden sengetid?
  • at sove, fordi du har tanker og bekymringer?
  • at finde roen i søvnen og ligger og vender du dig, som, hvad der føles som millioner af gange i løbet af natten?

Så er du ikke den eneste.

Undersøgelser viser at 4 ud af 10 danskere lider af søvnproblemer, og antallet er desværre stigende.

Heldigvis er der meget, du selv kan gøre for at få en bedre søvn.

På Ubberup Højskole tilbyder vi søvncoaching på vores lange ophold, da en god søvn er en vigtig forudsætning for at opnå en livsstilsændring.

Struktur er nøglen

Nøglen til de fleste søvnproblemer kan først og fremmest løses med struktur. Det lyder meget simpelt – og du tænker sikkert, ej det kan da ikke passe!

Jo – du skal prøve det og gøre det 100 % – ligesom hvis du skulle lave en helt ny ret fra en kogebog. Der er du tvunget til at følge opskriften 100 % for at sikre dig et godt resultat. Det samme gør sig gældende for disse 4 søvnråd.

4 tips til en bedre søvn

#1 – Find grunden til evt. fysiske smerter og afhjælp dem

Fysiske smerter i kroppen kan være en af de største syndere til dårlig søvn. Find grunden til smerterne og afhjælp din krop for den spændthed og uro smerter giver.

#2 – Tjek op på din døgnrytme

Går du i seng mellem kl. 22-23.00? De fleste har brug for at sove ca. 7 1/2 time, da det giver din krop de bedste betingelser for at restituere både fysisk og psykisk.

#3 – Ram dit søvnvindue

Begynder du at gabe eller føles meget tung i kroppen henad af aftenen, er det tegn fra din krop om, at den er træt. Du har nået det, man kalder søvnvinduet. Søvnvinduet indtræffer ofte mellem kl 22-23.00.

Fra første søvnvindue-signal har du max 20 min. til at ligge i din seng. Rammer du søvnvinduet, sover du gerne inden for 5 minutter.

#4 – Undgå skarpt lys inden sengetid

Tjek op på dit badeværelseslys og udskift evt. til en mindre skarp pære. Skarpt lys mindsker nemlig produktionen af søvnhormonet melantonin. (Gælder også lys fra tv, computer, tablet og telefon). Skarpt lys kan føre til, at du står og bliver vågen mens du børster tænder, og bagefter ikke kan falde i søvn.

Cecilie Skov Andersen er søvncoach og ernæringsvejleder på Ubberup Højskole. Du kan møde hende på vores lange ophold på højskolen.