Er du en af dem der har været hos lægen og fået målt dit blodtryk eller fået taget en blodprøve og har fået konstateret forhøjet kolesterol? Så er du bestemt ikke alene! Statistisk set har omkring 1 million danskere forhøjet blodtryk – og cirka hver tredje er ikke engang klar over det. 25 procent af den danske befolkning har forhøjet kolesterol. Både forhøjet blodtryk og kolesterol er tilstande, der som oftest er livsstilsbestemte. I få tilfælde kan det være arveligt.

I balance uden medicin
Har du nogensinde tænkt på, hvad det egentlig vil sige at have forhøjet blodtryk eller kolesterol, og at det i dag er helt normalt – måske også for dig – at tage piller for at skabe den rette balance?
Den gode nyhed er, at du faktisk selv kan gøre ret meget for at normalisere disse tilstande? Ja, jeg ved godt det kræver en større indsats end at sluge en pille, men hvad nu hvis du helt kunne undgå at tage medicin – ville det ikke være fedt?!

Olie, diesel og benzin
Hvis du, ligesom mig, godt kan lide billedsprog, så forestil dig, at du køber en helt ny bil, der lige er trillet ud fra fabrikken. Ret hurtigt glemmer du at fylde olie på, du tæsker den dagligt godt igennem på vejbanen og flyver med fuld fart hen over vejbomb. Du får den heller ikke lige vasket, og en dag kommer du til at fylde diesel på den, selvom den kører på benzin. Du står nu med en bil, der har mistet en stor del af sin værdi, sin bremseevne, sine støddæmpere, sit flotte udstråling, og er motoren helt kaput.
Det er fuldstændig det samme, der sker med din krop – hvis du ikke plejer og passer på den og indtager de rette næringsstoffer, så mister den sine køreevner.

Din egen racerbane
Forestil dig samtidig, at dine blodbaner er en racerbane. Det, der sker ved et forhøjet blodtryk, er, at dit blod kører for stærkt rundt på racerbanen, og til sidst er presset så højt, at du kører galt. Dit hjerte har altså været under et konstant forøget tryk, og konsekvensen kan være blodpropper – typisk i hjerne eller hjerte. Det er lidt det samme, når vi taler forhøjet kolesterol. Her handler det er dog ikke om, at du kører for stærkt, og at trykket er for stort, men om at der er for mange forhindringer på racerbanen. Forhindringerne er fedtceller, som er så store, at de kan lave blokader, så dit blodomløb til ben og hoved bliver nedsat. Din racerbanes bredde bliver altså formindsket, og du kan ikke ligeså hurtigt komme forbi dine modstandere. I værste tilfælde er blokaderne så store, at de også kan sætte sig som blodpropper.

Med eller uden gaffatape
Er du god til at passe og pleje ting, som du virkelig holder af, f.eks. bilen? Jeg forstiller mig i hvert fald, at du reparerer den, hvis den går i stykker eller får andre til det – og sørger for, at den kommer til service med jævne mellemrum. Du vedligeholder den.
Hvis vi så skal overføre det til dig, hvor god er du så til at hjælpe og reparere dig selv? Lad os sige, at det er din livsstil, der er skyld i dit forhøjede blodtryk/kolesterol, og du har fået ordineret medicin til at rette op på balancen. Det svarer nogenlunde til at udstødningen på bilen er knækket, og du taper den op med gaffatape. Altså noget der holder okay, men du ved også godt, at det holder ikke i længden. Enten skal den støttes op af mere gaffatape (altså mere medicin), og ellers må det pilles af, og der skal findes en mere holdbar løsning – måske endda en helt ny udstødning.

Du kan vinde racerløbet
Men det er altså muligt at springe gaffatapen over og tage nogle mere vedvarende hensigtsmæssige valg for dig selv. Med kosten og fysisk aktiviteten kan du gøre en afgørende forskel, og det håber jeg, du har mod på at udforske, så det kan blive din fremtidige ’medicin’. Du skal passe på dig selv – for du er vigtig!

Her er en lille guide til, hvordan du kigger din kost og fysiske aktivitet efter i sømmene:

  • Vælg umættet fedt, planteolier, fisk og nødder. Det vil nedsætte trykket på din racerbane, så det bliver behageligt at køre – også på de lange strækninger.
  • Begræns det mættede fedt. Meget mættet fedt i kosten svarer til fylde diesel på en benzinbil. Vælg i stedet magert kød under 10 % fedt og magre mælkeprodukter. Så vil du snart kunne drøne derudaf.
  • Vælg fiberrigt og vælg produkter med fuldkornsmærket, spis masser af grøntsager og tre stykker frugt dagligt. Det er med til at vælte forhindringerne omkuld på racerbanen og sænker også trykket på banen.
  • Vælg fysisk aktivitet til, og vælg det, du synes om. Det vigtigste er at få din krop i bevægelse.
    Hvis din bil er beskidt og skal vises frem, så kører du den ikke gennem en mudderpøl, men i stedet igennem vaskehallen, så den fremstår flot og skinnende. Det er det samme, du gør med din krop, når du er fysisk aktiv – du holder den ren og flot.

Jeg håber, at du vil bruge disse råd og tage både din motor og din racerbane alvorligt, så du vinder racerløbet og dermed mange ekstra dejlige livsår.

Illustration: Fausan/Pixabay