PÅ HØJSKOLE I EN CORONA-TID

 

PÅ HØJSKOLE I EN CORONA-TID

COVID-19 har sat sit præg på vores allesammens hverdag – og også på højskolelivet.

Som højskole har vi nogle retningslinjer fra sundhedsmyndighederne, som vi skal overholde med henblik på at undgå smitte. Det betyder, at vi skal være sammen på en anden måde, end vi plejer.
Allerede tilbage i marts måned, da hele landet blev lukket ned satte vi os her på højskolen sammen for at finde ud at, hvordan vi kan skabe de bedste rammer for et højskoleophold, så det bliver det samme, men anderledes. Det betyder, at vi efterhånden har stor erfaring med at tilpasse vores højskole til den virkelighed, vi lever i lige nu.

Vi gør det sammen!

Vi elsker at være højskole – allermest, når den er fyldt med elever. Derfor er det vigtigt, at vi i fællesskab gør alt, hvad vi kan, for at undgå, at der kommer smitte på skolen. Vi skal alle sammen, elever såvel som personale, have respekt for retningslinjerne, for kun på den måde har vi også respekt for hinanden. Vi har allerede gennemført flere hold med de nye restriktioner – også med dem, der løbende er kommet til – med stor succes. Alle vores elever har haft stor forståelse for, at tingene er anderledes, og er bevidste om, at jo bedre vi passer på i hverdagen, jo mere højskole kan vi være. 
Indtil nu har vi helt undgået at være corona-ramt, og det er vi selvfølgelig meget glade for.

Hverdagen på højskolen

Noget af det, som vi har allerstørst fokus på, er høj hygiejne, ekstra grundig rengøring og afstand til dem, man ikke er i familiegruppe med. Lige nu er vores elever inddelt i grupper på ca. 20 personer, der altså er en ‘familiegruppe’, som man må være sammen med på samme måde, som man generelt må være sammen med sin egen familie. Skolens øvrige elever holder man afstand til. Er man i en risikogruppe i forhold til smitte, har man mulighed for at få et ‘hold-ekstra-afstand-armbånd’, så de andre elever kan være opmærksomme på dette – samtidig er det selvfølgelig vigtigt selv at tage ansvar og passe på sig selv.
Som udgangspunkt følger vi Sundhedsstyrelsens generelle råd, som er:

 Bliv hjemme, hvis du er syg
 Vask dine hænder ofte eller brug håndsprit
 Host eller nys i dit ærme
 Begræns fysiske kontakt (kindkys, kram, håndtryk m.m.)
 Vær opmærksom på rengøring
 Hold afstand og bed andre tage hensyn

Desuden har vi nogle retningslinjer på højskolen for at undgå smitte:

Vi sender også et velkomstbrev til dig som elev inden kursusstart, hvor der vil være mere information om opholdet og de gældende retningslinjer for et højskoleophold i en coronatid.

Hvis du føler dig syg…
Hvis du bare er det mindste sløj op til kursusstart, så vent med at ankomme, til du er blevet testet og er corona-fri og uden symptomer.

Får du symptomer på COVID-19, mens du er på højskolen, bliver du straks isoleret på højskolen i et særligt corona-værelse og opfordres til at tage hjem hurtigst muligt for at få taget en test. Så vidt det er muligt bør du undgå at tage offentlig transport af hensyn til evt. smitterisiko. Du kan komme tilbage til skolen, hvis  COVID-19 er udelukket ved test eller 48 timer efter, at dine symptomer er ophørt.

I tilfælde af smitteudbrud på højskolen

Bliver en kursist konstateret smittet med COVID-19, skal alle kursister i familiegruppen hurtigst muligt tage hjem og må vende tilbage, når mistanke om smitte er udelukket ved test – på 4. og 6.-dagen efter samvær med en smittet person – og 48 timer efter, at symptomerne er ophørt.

Bliver flere kursister på tværs af familiegrupper konstateret smittet, kan vi komme i den situation, at vi må sende alle elever hjem for at blive testet. Indtil eleverne kan vende tilbage, vil der være visuel undervisning.

Vi forbeholder os retten til at afvise/hjemsende kursister, der viser tegn på sygdom – eller som ikke overholder vores retningslinjer.

Det med økonomien:

I forbindelse med en midlertidig nedlukning, vil eleverne:

  • blive tilbudt virtuelt undervisning i det omfang, det er muligt
  • få refunderet kostpenge, 325 kr. per uge, under hjemsendelsen

Hvis regeringen pålægger højskolerne at lukke ned for al aktivitet, vil Ubberup Højskole søge om at få elevernes egenbetaling refunderet af staten. På nuværende tidspunkt findes sådan en ordning ikke, og indtil den gør, kan Ubberup Højskole ikke garantere fuld refusion.