Sukker indeholder mange kalorier, så man kan reducere sit daglige kalorieindtag ved at skære ned på indtaget af sukker. Men hvad hvis man ikke vil undvære smagen af sødt? Hvad gør man så? En af mulighederne er at bruge produkter sødet med kunstige sødestoffer i stedet.

Holdningerne til kunstige sødestoffer er mange. Er de farlige? Giver de maden en dårlig smag? Skaber de sukkerafhængighed? Eller er de et godt hjælpemiddel til at holde kalorierne i skak?

Dét mange af Ubberup Højskoles elever først og fremmest vil vide er, om kunstige sødestoffer som aspartam og stevia er farlige eller usunde? Det er de ikke. Ifølge EFSA (European Food Safety Authority) er Aspartam og Stevia godkendt som kunstige sødemidler. Kunstige sødestoffer er ikke farlige eller usunde, hvis dit daglige indtag er under på 40 mg/kg. Det vil sige 3600 mg (3,6 g) om dagen, hvis du fx vejer 90 kg. Du skal drikke rigtig mange dåser Cola Zero for at komme op på 3600 mg.

Kunstige sødestoffer i begrænset indtag kan altså godt indgå i en sund livsstil. På Ubberup Højskole bruger vi også kunstige sødestoffer i maden, men dog i et meget begrænset omfang, da vi gerne vil tilbyde en mad med så få tilsætningsstoffer som muligt.

Vi har steviapulver på vores morgenmadsbuffet som erstatning for sukker på havregrøden og vi har hermesetas-tabletter til kaffen. Men vi har også både almindeligt sukker til havregrøden og kaffen, så vi lader det være op til den enkelte at vurdere hvad han eller hun vil bruge.

Gør kunstige sødestoffer dig afhængig af sukker?

Er alt så godt med de kunstige sødestoffer? Nej, der er nogle forhold, man bør være opmærksom på. Smagen sødme skabes hurtigt ved brug af sødestoffer, og de kunstige sødestoffer søder ofte mange 100 gange mere end sukker. Derfor vendes ens smagsløg let til at alt skal smage sødt, hvilket gør at neutrale, sure og bitre smage står i stor kontrast. Det kan skabe en form for afhængighed af den søde smag – og dermed i sidste ende afhængighed af sukker.

På Ubberup Højskole serverer vi derfor f.eks. ikke sød frugtyoghurt til morgenmad, men en neutral yoghurt eller skyr, hvor man selv har mulighed for at give den en naturlig sødme med skåret frugt eller frugtkompot.

Bliver du fed af kunstige sødestoffer?

Det er vores erfaring, at mange af højskolens elever har haft et højt indtag af f.eks. light sodavand inden de kom til Ubberup Højskole. Problemet med light sodavand og andre lightprodukter er, at de ikke giver den samme tilfredsstillelse som almindeligt sukker, da belønningssystemet i hjernen ikke bliver stimuleret rigtig, så der frigives dopamin.

Når hjernen ikke bliver tilfredsstillet søger den fortsat efter stimulering fra sukker. Man er sulten efter mere sødt. Derfor er det let at komme til at øge indtaget af light sodavand samtidig med, at der måske også indtages andre sukkerholdige produkter for at opnå den tilfredsstillelse man ikke har fået.

Lightprodukter slukker den akutte trang til noget sødt, men trangen til sukker kommer hurtigt igen, som så skal slukkes. Det at alt skal smage sødt vedligeholder trangen til sukker og afhængigheden af den søde smag. Det kan hurtigt blive en ond cirkel.

Vi anbefaler ikke, at man har et stort dagligt forbrug af f.eks. light sodavand. Vi anbefaler at slukke tørsten i almindeligt postevand. En light sodavand engang imellem gør ingen skade, så det er naturligvis en smagssag eller holdningssag.

Kan man altid bruge kunstige sødestoffer i stedet for sukker?

Kunstige sødestoffer kan ikke altid erstatte sukker i maden. Du kan f.eks. ikke helt erstatte sukker med stevia, hvis du bager kage. Du vil i hvert fald ikke få samme smagsoplevelse, da stevia har en lakridsagtig bismag. Kunstige sødestoffer har heller ikke samme runde bløde smag i munden som sukker, og giver derfor ofte en lidt tom eller flad smagsoplevelse.

Vælg det du bedst kan lide

Sødt vil have mere sødt, så når der skal vælges f.eks. sodavand eller slik, så vælg det du allerbedst kan lide. Mange gange går man på kompromis med smagen, når man vælger lightprodukter, da troen på at det er sundere betyder mere end smagsoplevelsen. Rådet fra Ubberup Højskole er derfor; vælg efter dine smagsløg og vælg det du allerbedst kan lide, men vælg det i begrænset mængder og nyd det og få den fulde tilfredsstillelse.

Opsamling:

  • Kunstige sødestoffer som Aspartam og Stevia er hverken farlige eller usunde i sig selv
  • Kunstige sødestoffer kan være med til at øge ens lyst til sødt og dermed lysten til sukker og søde fødevarer
  • Begræns dit forbrug af light produkter