Kort kursus
Vin og Vandring
Uge 19
5. – 9. maj 2025
Pris
Dobbeltværelse med delt bad/toilet: 4700 kr.
Enkeltværelse med delt bad/toilet: 5400 kr.
Enkeltværelse med bad/toilet: 6200 kr.
Dagskursist: 3500 kr.
Eventuelle rabatter kan ikke kombineres.
Natur, Kultur og Vin | På vandring i Odsherred & Røsnæs
Odsherred og Røsnæs er fantastiske steder for både vandring og vinoplevelser. Vi skal på naturskønne vandringer i skove, langs kyster og over bakker med skøn udsigt. Hver dag besøger vi af med et besøg på en dansk vingård og får både livsfortællinger og viden om dansk vin.
Vandring er en fantastisk måde at holde sig aktiv og sund på. Regelmæssig vandring styrker dit hjerte og forbedrer din udholdenhed, men det at vandre i naturen mindsker også stress og forbedrer dit mentale velvære, stimulierer din kreativitet og forbedrer søvnkvaliteten.
På dette kursus kombinerer vi vandringens kvaliteter med en af Danmarks store successer i nyere tid. Danske vinbønder har nemlig oplevet en imponerende vækst de seneste år. Med fokus på kvalitetsvine og bæredygtige metoder har de formået at tilpasse sig det danske klima. Flere vingårde vinder priser og anerkendelse, hvilket sætter Danmark på vinverdenskortet. Det er en spændende tid for vinproduktion i Danmark.
Hver dag besøger vi en dansk vingård. Her skal vi både høre forskellige fortællinger om det at være dansk vinbonde og selvfølgelig smage på flere af vingårdenes vine.
Det bliver en uge, hvor vi gør noget godt for vores fysiske og psykiske velvære og samtidig får lidt selvforkælelse og viden om natur, kultur og vin.
En uge med højskole
Hver morgen mødes vi til højskolesang og perspektiverende morgensamlinger med afsæt i livet i og omkring os. Vi skal desuden på spændende ekskursion, høre aftenforedrag samt slutte ugen af med tapas, vin og højskoleanekdoter og -sange. Naturligvis alt sammen i højskolens fællesskabsånd, varme og samhørighed. Læs mere i programmet herunder.
Program
Højskole og mennesker er dynamiske størrelser. Derfor tager vi forbehold for ændringer.
10.00: Ankomst, indkvartering og en lille snack
11.30: Officiel velkomst ,højskolens historie og rundvisning
V/ forstander Sara Simonsen
12.30: Kort introduktion til ugens forløb
V/ kort kursus koordinator Gert Møller Jensen
13.00: Frokost
14.00: Hvem er jeg på højskole med?
V/ kort kursus koordinator Gert Møller Jensen
Vi møder hinanden på tværs af ugens kurser, varmer op med lidt højskolesange og lærer hinanden at kende gennem sjove introduktionsøvelser, diskussioner og højskoledialogspil.
15:30: Kaffe, te og eftermiddagssnack
16.00: Vandring og Vin – Tur 1: Fra Kyst til kyst (ca. 12,5 km)
V/ kort kursus koordinator Gert Møller Jensen
VI starter med at besøge Ørnberg Vin, der ligger i idylliske rammer. Ørnberg Vin er en anerkendt vingård beliggende i det naturskønne Odsherred. Vingården har fokus på bæredygtig vinproduktion og anvender økologiske metoder. Ørnberg tilbyder en række spændende vine, herunder hvidvine, rødvine og roséer, som er lavet på druesorter, der trives i det danske klima.
Når vi har spist medbragt aftensmad på vingården, skal vi på en vandretur langs to parallelle kyster ved Kattegat og Sejerø Bugt. Turen byder på en mangfoldighed af naturoplevelser knyttet til kystlandskabet samt Lumsås Mølle og Kirke, der begge har særlige historier knyttet til sig.
20.30: Hjemkomst og opsamling
V/ kort kursus koordinator Gert Møller Jensen
21.00: Kaffe, te og aftensnack
08.30: Morgensamling
09:30-16:00: Vandring og vin – Tur 2: En hyldest til mangfoldigheden (ca. 15 km)
V/ kort kursus koordinator Gert Møller Jensen
Overskriften er: kulturens vugge. Turen går over et åbent landskab mellem to kraftcentre i Odsherred: Dragsholm Slot og Vallekilde Højskole. Du vil høre historien om begge steder. Turen er ikke fysisk udfordrende, og det giver tankerne frit spil på vejen, inden vi lander på Agerbo Vingaard.
Agerbo Vingaard er en charmerende vingård beliggende i Odsherred, der fokuserer på bæredygtig vinproduktion. Vingården dyrker forskellige druesorter som Rondo og Solaris, der trives i det danske klima, og er familiedrevet. Hidtil har Agerbo Vingaard ikke selv produceret deres vin, da de ikke selv har eget vineri, men i 2025 satser vingaarden hårdt på, at den historie ændrer sig. Det skal vi høre mere om.
16:00 Krop og bevægelse
Her får du mulighed for, sammen med højskolens øvrige kursister og elever på det lange kursus, at deltage i et sjovt og engagerende bevægelsesfag – eksempelvis let cirkeltræning eller yoga. Det kræver ingen forudsætninger og er en god måde at mærke og være i fællesskabet på en anderledes og givende måde.
17.30: Aftensmad
19.00: Foredrag
Denne aften samles vi om en foredrag, der omhandler tidens ånd og tendenser. Foredraget meldes ud i forbindelse med velkomstbrevet, som udsendes ca. 14 dage før kursusstart.
08.30: Ekskursion til Odsherred
V/ kort kursus koordinator Gert Møller Jensen
Vi tager ud til Danmarks største inddæmmede område og oplever, hvad der sker, når mennesket sætter sig for at beherske naturen. Vi tager dernæst til Anneberg Kulturpark, som er et tidligere psykiatrisk hospital som i dag blandt andet er hjem for et utal af kunstnere, Michelin restauranten MOTA og det vilde spinderi.
14.00: Vandring og fortælling – Tur 3: Et næs, skov og “Bjergvandring” (ca. 16 km)
V/ kort kursus koordinator Gert Møller Jensen
Vi skal mærke vores ben på dagens vandring. Og du vil blive udfordret som vandrer. Der venter dig en smuk, stenet kyst og stejle bakker, og så skal vi op i “bjergene”, som er navnet på de stejle bakker, der smukt kroner bugten mellem Ordrup Næs og Sanddobberne. Det er ikke uden grund Odsherredskunstnernes paradis og belønningerne er umagen værd.
Vi slutter dagen af på Vejrhøj Vingaard. På Vejrhøj dyrkes omhyggeligt udvalgte druesorter, der trives i de naturskønne omgivelser, hvilket giver vinene en karakteristisk smag og kvalitet. Fokus er bæredygtighed og respekt for naturen, hvilket sikrer at hver flaske vin fortæller en historie om passion og tradition. Uanset om det er en frisk hvidvin eller en fyldig rødvin.
17.30: Aftensmad
19.00: Højskolesangaften
V/ kort kursus koordinator Gert Møller Jensen
08.30: Morgensamling
09.30-16.00: Vin og Vandring – Tur 4: Smukke Røsnæs (ca. 15 km)
V/ kort kursus koordinator Gert Møller Jensen
Vi skal opleve den betagende natur på Røsnæs med en skøn vandrerute, der slutter ved den dejlige Dyrehøj Vingård, som er Danmark største. Denne rute kombinerer smukke kystlandskaber, skovområder og vores afsluttende belønning bliver med lækre bobler, som vingården har specialiseret sig i.
Dyrehøj Vingård har en spændende historie, der begyndte i 2007, da parret Anette og Lars Børgesen besluttede at realisere deres drøm om at dyrke vin i det danske klima. Vingården er beliggende på Røsnæs, et område kendt for sin unikke jordbund og mikroklima, hvilket gør det ideelt til vinproduktion. I dag er der ny ejer og nye tanker om vinproduktionen på gården, som vi skal hørre mere om.
16:00 Krop og bevægelse
Her får du mulighed for, sammen med højskolens øvrige kursister og elever på det lange kursus, at deltage i et sjovt og engagerende bevægelsesfag – eksempelvis let cirkeltræning eller yoga. Det kræver ingen forudsætninger og er en god måde at mærke og være i fællesskabet på en anderledes og givende måde.
17.30: Fælles klargøring til afslutningsaften
18.30: Fernisering
Ubberup Højskole giver et lille glas, mens vi ser og hører på, hvad de forskellige kurser har skabt, lært og reflekteret over i løbet af ugen.
19.00: Afslutningsaften på højskolemaner med Tapas, vin og højskoleanekdoter
08.30: Morgensamling
09:30: Vandring og fortælling – Tur 5: den lille lokale (ca. 6 km)
V/ kort kursus koordinator Gert Møller Jensen
Selvom den sidste tur ikke indeholder vinsmagninger, så kommer turen alligevel til at handle om vin. Vi skal nemlig forsøge at reflektere lidt over de mange vine, vi har smagt og genbesøge nogle af de teoretiske og praktiske informationer, som vi har fået på dette intensive korte kursus.
11.30: Fælles afslutning: Sang, refleksion og evaluering
V/ kort kursus koordinator Gert Møller Jensen
Et berigende punktum på en begivenhedsrig uge. Vi forsøger at indhente de sange, som I synes, vi mangler at synge og bliver hver i sær klogere på, hvad vi tager med os fra Ubberup Højskole. Og så hjælper I os med at blive endnu bedre til at skabe højskolens ånd og rum.
13.00: Frokost
14:00 Afsked
På Ubberup Højskole spiser vi mange gange på en dag. Vi har naturligvis de tre hovedmåltider: Morgenmad, frokost og aftensmad, men indimellem disse har vi også en masse mellemtider, hvor man kan få sig en bolle, et stykke brød med ost, frugt og hvad vores køkken ellers finder på af lækre ting. Nogle aftener kan det også være, at der kommer et stykke kage på bordet.
Tidspunkterne for måltiderne ser ud som følger:
07.30-08.15: Morgenmad
11:00-11:30: Mellemmåltid
13:00-13:45: Frokost
15:30-16:00: Mellemmåltid
17:30-18:15: Aftensmad
20:00-20:30: Mellemmåltid
Generelt
Alle kursuspriser for korte kurser dækker: undervisning, foredrag, ekskursioner, kost og logi. Kursusprisen dækker ikke sengelinned og materialeudgifter. Du vil en måned før kursusstart modtage mail med yderligere informationer herom.
Betalingsbetingelser
Når vi har bekræftet din tilmelding til et kort kursus, opkræver vi den fulde kursuspris. Indeholdt i kursusprisen er et tilmeldingsgebyr på kr. 1.000. Tilmeldingsgebyret er et administrationsgebyr og tilbagebetales ikke i tilfælde af, du aflyser dit ophold.
Hvis du aflyser dit ophold senest fire uger før kursusstart refunderer vi kursusprisen fratrukket tilmeldingsgebyret på 1.000 kr. Melder du fra senere end fire uger før kursusstart refunderer vi ikke kursusprisen. Vi anbefaler derfor, at du tegner en afbestillingsforsikring hos dit eget forsikringsselskab, så du kan få kursusudgiften dækket, hvis du er nødt til at melde afbud.
Er du ikke dækket af en afbestillingsforsikring gennem dit forsikringsselskab, kan du tegne en gennem Europæiske Rejseforsikring. Forsikringen koster 7 % af kursets pris. Du skal tegne forsikringen indenfor 2 dage, efter du har modtaget denne mail. Klik her og tegn forsikring
Europæiske Rejseforsikring kan træffes på tlf. 3325 2525.
Indkvartering, faciliteter og tilgængelighed
Ubberup Højskole er en gammel højskole i smukke gamle bygninger. De fleste af vores værelser og alle undervisningslokale ligger i stuehøjde. Du skal med andre ord højst op ad to trin for at komme ind ad døren til din undervisning.
Alle dobbeltværelser og værelser med eget bad og toilet har egen håndvask. På enkeltværelser med fælles bad deler du således også håndvask.
Ønsker du at leje sengelinned og håndklæde kan du gøre det ved tilmelding til en ekstrapris på 200 kr.
Transport
Ubberup højskole bor på Højskolevej 6, 4400 Kalundborg. Kommer du med offentlig transport skal du fra Kalundborg st. tage bus 520 (mod Holbæk st.) eller 543 (Hørve st.). Du skal herefter gå 625 meter ned til højskolen. Planlæg din rejse på www.rejseplanen.dk.
Alternativt kan der bestilles flextaxa fra Kalundborg station til og fra højskolen. Læs mere her: Movia Flextrafik
Eller ring på: 76 26 27 27
Samkørsel
Hvis du ønsker muligheden for samkørsel med andre kursister, skal du ved tilmelding krydse af i tilmeldingsblanketten. En måned før kursusstart får du tilsendt en liste med kursister, der har gjort det samme.
Mød underviseren
Gert Møller Jensen
Gert har baggrund i Dramaturgi og Antropologi, og er tidligere forstander på Gram Højskole. Gert har gennem mange år vandret både i ind- og udland, heriblandt Island, Skotland, Spanien og Montenegro. Gert er optaget af vandringens fantastiske evne til at skabe ro i sind og krop og samtidig er det også ved vandringen, at Gert oplever, at de bedste fortællinger og erkendelser opstår. Som teatermenneske og antropolog er Gert meget nysgerrig på menneskets fortællinger, da han mener, at disse former os som personer, kultur og fællesskab.