Når det varme sommervejr trækker ind over Danmark, betyder det for mange, at grillen er blevet fundet frem fra sit vinterskjul. Måske har du allerede grillet mange gange denne sommer. Udfordringen er, at en grill-menu hurtigt kan blive en kaloriefælde, hvis du ikke lige holder øje

Af ernæringsvejleder Cecilie Skov Larsen

At grille er hos de fleste af os fyldt med helt faste traditioner. Spiser I f.eks. den ristede pølse før eller efter aftensmaden?
Grill-menuen består nemlig oftest ikke kun af en hovedret, da pølsen og brødet – plus tilbehør – sniger sig med som en lille appetizer eller en slags afrunding på den saftige grill-bøf med kartoffelsalat.
Det giver selvsagt nogle udfordringer, hvis man ikke tænker sig godt om.
Første udfordring er, at måltidet bliver for stort rent energimæssigt, altså med for mange kalorier, og det vil på sigt give udslag på vægten i form af flere kilo. Den anden udfordring er, at vi bliver overmætte. Vi lytter altså ikke til kroppens signaler om, at vi faktisk er mætte, men spiser i stedet vores ’grill-menu’, som vi plejer, indtil vi til sidst er propmætte.

Bryd gamle grill-vaner
Overmæthed er en ekstra belastning for kroppen, for nu skal den i gang med at fordøje en stor portion mad. Det betyder, at vi som oftest bliver sløve og trætte og bare får lyst til at flade ud i solen med en kold bajer. Mange oplever desuden, at de kan få dårlige tanker om sig selv, fordi de i virkeligheden ikke har lyst til at overspise og heller ikke har lyst til den vægtstigning, som de ved, det kan resulterer i – men de kunne alligevel ikke stoppe.
Min opfordring er derfor: Bryd op med den ’gamle’ måde at grille på. Lav nye grill-traditioner, der giver både tilfredsstillelse, mæthed og en oplevelse af at stoppe op og mærke efter, at: Nu er det nok for mig.
Jeg siger ikke, at der ikke skal være plads til en gammeldags grill-menu engang imellem, bare vær opmærksom og vælg kun en bevidst overspisning en gang imellem, så tallet på vægten ikke svinger opad.

En typisk grillaften
Af ren nysgerrighed regnede jeg forleden ud, hvor mange kalorier der er i en typisk grillaften. Se menuer i bunden af teksten…
En kvindes gennemsnitlige dagsindtag er på 2000 kalorier, det vil sige cirka 500 kcal til et hovedmåltid og mænds gennemsnitlige dagsindtag er på 2500 kalorier, det vil sige 625 kcal til et hovedmåltid. Og det bliver altså hurtigt til to eller tre gange så meget med en traditionel grill-menu.

Tallerkenmodellen er også god til grill
På Højskolen arbejder jeg med tallerkenmodellen eller T-modellen, som den også bliver kaldt. Det er et super simpelt redskab, der hjælper os med at huske plads til det grønne, samtidig med at den minimerer risikoen for, at vi spiser os overmætte.
Forestil dig en rund tallerken, som du halverer på midten. Halvdelen af tallerken fylder du med grøntsager eller salat/råkost. Den anden halvdel af tallerkenen deler du igen på midten. Nu har du en ¼ tallerken til kartoffelsalat, kartofler, ris, pasta eller brød og en ¼ tallerken til bælgfrugter, fisk, kød eller anden proteinkilde.
Bruger du denne model – også i grilløjemed – sikrer du dig, at du får en massefylde af lækre grøntsager, som både holder kalorieindtaget lidt nede og bidrager med gode fibre, vitaminer og mineraler.
Jeg ønsker dig en fantastisk grillsæson! Pas på dig, lyt til din krops signaler og respekter dem, så kan du nyde en glad grill-sommer uden kaloriekamp.

Hvilke grøntsager og salater egner sig særligt godt til grillen? Her får du en inspirationsliste:

GRILLET GRØNT:

  • ¼ spidskål med citron-olie
  • Asparges
  • Grillspyd med svampe og peberfrugt
  • Majskolber
  • Gulerødder
  • Tomater
  • Squash

FARVESTRÅLENDE SOMMERSALATER:

  • Jordbær-fennikelsalat med bredbladet persille og saltmandler
  • Spidskålsalat med frisk frugt som mango, melon og ristede græskar- eller solsikkekerner
  • Blomkålssalat med persille og æbler tjek
  • Tomatsalat med rød snackpeberfrugt, babyspinat, frisk mozzarella og frisk hakket basilikum

Find opskrifter på lækre årstidssalater på ubberup.dk/kategori/salater/

TIP:
Hav desuden altid skåle med gnavegrønt – gulerødder, agurk, peberfrugt, majs, ærter, cherrytomater m.m. stående på bordet.

GRILLE-MENUENS KALORIER

Grillpølse (60 g) = 186 kcal
Grillpølse med ost (60 g) = 199 kcal
Frankfurter (90 g) = 269 kcal
Pølsebrød (45 g) = 131 kcal
Sandwich ketchup (1 spsk.) = 21 kcal
Sennep (1 spsk.) = 20 kcal
Remolade (1 spsk.) = 56 kcal
Ristede løg (2 spsk.) = 52 kcal
Kartoffelsalat fra Graasten (100 g) = 145 kcal
Majskolbe (mellem) = 77 kcal
Smør (2 tsk.) = 66 kcal
Entrecote (175 g) = 227 kcal

Øl (33 cl.) = 142 kcal
Hvidvin (1 glas – 15 cl) = 121 kcal
Rødvin (1 glas – 15 cl) = 128 kcal
Rosévin (1 glas – 15 cl) = 108 kcal

MENU 1

  • Grillpølse (60 g)
  • Pølsebrød (45 g)
  • Sandwich ketchup (1 spsk.)
  • Fransk hotdog dressing (1 spsk.)
  • Remoulade (1 spsk.)
  • Ristede løg (2 spsk.)
  • Kartoffelsalat fra Graasten (100 g)
  • Majskolbe (mellem)
  • Smør (2 tsk.)
  • Entrecote (175 g)
  • Rødvin (1 glas – 15 cl)
    = 1109 kcal!

MENU 2

  • Grillpølse med ost (2 stk)
  • Pølsebrød (90 g – 2 stk.)
  • Sandwich ketchup (2 spsk.)
  • Sennep (2 spsk.)
  • Remoulade (2 spsk.)
  • Ristede løg (3 spsk.)
  • Kartoffelsalat fra Graasten (150 g)
  • Majskolbe (mellem)
  • Smør (2 tsk.)
  • Entrecote (175 g)
  • Øl (33 cl.) = 142 kcal
  • Rødvin (1 glas – 15 cl)

       = 1789 kcal!