november 16, 2020

Gåtur med gevinster

Gåtur med gevinster

Af: Bibi Kirkegaard

Vidste du, at en helt almindelig gåtur i rask tempo hver dag både sænker vægten, booster din sundhed, giver øget velvære og løfter humøret?
Så næste gang du ikke er i humør til løbesko eller en tur i fitnesscentret, kan du altså med store gevinster tage traveskoene på og gå en tur i stedet for.

Styrke og balance

Regelmæssige gåture styrker ikke kun musklerne i kroppen. Hvis du går på et varieret underlag – f.eks. i skoven – så styrker du også balancen og de muskler, der skal stabilisere dine led. Den samme effekt får du, hvis du går på stranden – og endnu mere, hvis det er på bare tæer.

Gå stressen væk

Flere studier har også fastslået, at gang har en positiv effekt på de stresshormoner, der kan være i kroppen. Med en god gå-rutine kan du modvirke stresssymptomer som spændingshovedpine, hjertebanken, nedtrykthed og forstoppelse. Og som endnu en bonus bliver der – hvis du kommer godt op i tempo – dannet nye celler i hjernen, så du holder din hjerne i topform, og din hukommelse generelt bliver bedre.

Kilometer og kalorier

Det tager selvfølgelig lidt længere tid at gå kalorier væk, end hvis man løber – men det er al tiden værd. Er du i gang med et vægttab, kan du regne ud fra, at du for hver kilometer, du går, ca. forbrænder din egen kropsvægt i kalorier. Vejer du f.eks. 80 kg og går en kilometer, forbrænder du altså 80 kalorier. Gå gerne en halv time (eller mere) hver dag – i et tempo, så du får pulsen op. Passer det bedre med din hverdag, så del det op i f.eks. 2 x 15 minutter.

10 gode gå-tur-råd:

 1. Gå i et godt tempo – sæt som mål at blive lidt forpustet, så får du mere gang i hjerte, kredsløb og lunger.
 2. Vælg gerne et varieret underlag som f.eks. ujævne skovstier, sandstrande, bakker eller andre former for kuperet terræn. Det styrker både din balance og de vigtige små muskler, der stabiliserer dine led.
 3. Sæt bevægelse i armene – helt oppe fra skulderleddet. Det giver naturligt mere aktivitet i overkroppen, din gang bliver mere effektiv, og din forbrænding stiger.
 4. Det er vigtig for en gå-succes, at dine fødder har det godt, mens du går. Vælg sko, der har god plads til dine tæer, sidder godt fast på foden og har en god stødabsorbering.
 5. Bevæg fødderne rigtigt ved at sætte hælen i først og rul hen over hele foden, så du sætter af på forfoden og tæerne. Gør det, så godt du kan.
 6. Tag lange skridt for at styrke bagdelen og stramme ballerne op.
 7. Kig op og ud, mens du går, så du er nærværende i omgivelserne og kan nyde alle de ændringer, der sker i naturen, som årstiderne skifter. Læg mærke til lydene, duftene og farverne.
 8. Bliver du mere gå-motiveret af at have en lydbog eller noget musik i ørerne, så skal du selvfølgelig gøre det – men husk alligevel at suge naturen til dig.
 9. Hav evt. flere forskellige ruter at vælge imellem, hvis du har brug for ekstra motivation. Eller gå turen den modsatte vej en gang imellem. Tjek evt. om der allerede er forskellige afmærkede ruter i dit område.
 10. Er du mere til walk-and-talk så find en gå-makker. En du kender eller en, du måske kan finde i et online forum. Eller meld dig ind i en vandreklub el. lign. Ofte er det nemmere at holde motivationen oppe, hvis man er to – eller flere.

6 GODE GRUNDE TIL AT GÅ (REGELMÆSSIGT)

 • Det er helt enkelt godt for helbredet
 • Det styrker din mentale sundhed og er godt mod stress og depression
 • Det er både skånsom og effektiv træning for kroppen
 • Du kan gå, lige når du har lyst – og lige så længe, som du har lyst
 • Oplagt mulighed for mig-selv-tid
 • Det kræver kun et par gode gåsko

Sæt spotlight på din fremtid!

Har du brug for en afklaring omkring uddannelse eller job? Tilmeld dig et langt kursus og bliv klogere på dig selv!

Book en rundvisning
Læs mere om kurset

@ubberuphojskole

Aftensmad , Anti-stress , Ikke kategoriseret , Kostråd , Livsstilsblog , Madopskrifter , Mellemmåltider , Mellemmåltider , Opskrifter , Salater , Vegansk , Vegetar # , , , , , , , , , ,
Share: / / /