Her er de nyeste forskningsresultater fra et PhD-studie og sundhedsforskningssamarbejde, som Ubberup Højskole i 2014 indgik med Københavns Universitet og PhD-studerende Sune Dandanell og Professor i Idrætsfysiologi ved Biomedicinsk Institut, Jørn Wulff Helge.

Sammen med forskerne ønskede vi blandt andet at undersøge, hvilke konkrete fysiologiske forbedringer vores elever fik ud af et langt livsstilshøjskoleophold på 3 måneder på Ubberup Højskole.

På Ubberup Højskole har vi hjulpet vores elever med livsstilsændringer siden år 2000. Vi gik med i forskningsprojektet i 2014 for at få ny viden om, hvordan livsstilsændringer lykkes bedst muligt.

Resultaterne, som vi her kan offentliggøre, er, hvad effekten af et langt ophold på Ubberup Højskole har på kropsvægt og fedtprocent.

Ændring i kropsvægt på et livsstilsophold på Ubberup Højskole

Forskningen viste, at på et langt livsstilsophold på Ubberup Højskole tabte mændene sig i gennemsnit 12 % i kropsvægt. Kvinderne tabte sig gennemsnitligt 11 % i kropsvægt.

EKSEMPLER

  • Hvis man som mand fx vejede 100 kilo inden opholdet, opnåede man et vægttab på 12 kilo i løbet af et langt ophold.
  • Hvis man som kvinde fx vejede 90 kilo inden opholdet, opnåede man et vægttab på 9,9 kilo i løbet af et langt ophold.

 

Ændring i fedtprocent på et livsstilsophold på Ubberup Højskole

Forskningen viste, at fedtprocenten faldt hos mændene med 13 % i gennemsnit. Hos kvinder faldt den med 8 % i gennemsnit. Dvs. at mændene opnåede et fald på omkring 5 procentpoint, og kvinder opnåede et fald på 3-4 procentpoint.

EKSEMPLER

  • Hvis en kvinde fx havde en fedtprocent på 44 % inden opholdet, faldt den til 40,4 % i løbet af opholdet. Dette svarer til et procentvis ændring på 8 %.
  • Hvis en mand fx havde en fedtprocent på 40 % inden opholdet, faldt den til 34,8 % i løbet af opholdet. Dette svarer til en procentvis ændring på 13 %.

Om forskningsprojektet

I alt 2.120 højskoleelever (1.675 kvinder og 445 mænd), som har været på et langt ophold på 3 måneder på Ubberup Højskole i perioden fra år 2000-2013, har deltaget i undersøgelsen.

Forskningsprojektet dækkede også andre områder af vores livsstilsophold end de fysiologiske forbedringer. Således blev der blandt andet også forsket i motivation. Disse studier afventer stadig endelig publicering.

Du kan læse mere om forskningsprojektet her

Læs om Marias ophold på Ubberup Højskole, hvor hun samtidig deltog i forskningsprojektet

Maria Haabb Sørensen gik på Ubberup Højskole i 2014 og deltog samtidig i forskningsprojektet. Hun oplevede fysiologiske forbedringer under sit lange ophold. Hun oplevede samtidig, at de vigtigste redskaber hun tog med sig herfra i forbindelse med at opnå en varig livsstilsændring, var de mentale redskaber.

Læs Marias beretning om sit ophold på Ubberup

Vigtigheden af den mentale del af en livsstilsændring

Den mentale del er noget, som vores livsstilshøjskole lægger stor vægt på. Vores filosofi er, at det ikke kun handler om kost og motion, det handler i lige så høj grad om at være glad og i balance. Hvis man er det, har man også lyst til at gøre noget godt for sig selv. Derfor har vi både psykologifag og mulighed for coaching på vores lange ophold.

Her kan du læse mere om den mentale del af en livsstilsændring på Ubberup Højskole

Instagram

[insta-gallery id=”4″]