På vores livsstilshøjskole underviser vi i ernæring og sund madlavning.

Juletiden er noget særligt hvad angår mad, og vi oplever at julen kan være svær at navigere igennem for rigtig mange på grund af alle de usunde fristelser.

Her får du 5 konkrete tips til hvordan du kan komme sundt gennem julen.

1. Læg en bund inden julesammenkomsten

Start dagen med at spise dig godt mæt i et solidt morgenmåltid. Forslag til morgenmåltider:

  • Skyr med frugt, mandler og müsli
  • Havregrød med nødder og frugt
  • Kogt æg eller scrambled eggs med ristet rugbrød med ost og pålæg

Hvert af ovenstående morgenmåltider giver fibre i maven, sætter gang i fordøjelsen og holder os mætte. Samtidig stabiliserer det dit blodsukker, og et stabilt blodsukker er lig med at det er lettere at sige fra over for usunde fristelser, fx når brunkagerne bliver sendt rundt til julefrokosten.

2. Vælg de retter, du bedst kan lide

I stedet for at satse på at nå igennem alle retterne ved julebordet, så vælg dine livretter og i lidt mindre portioner.

Ved at spise færre retter undgår du overspisning og ondt i maven. Samtidig får du stadig den mad, som du har glædet dig allermest til at spise i julen.

3. Spis langsomt og nyd maden

Det er tit, vi kommer til at spise for hurtigt. Det er derfor en rigtig god ide at stoppe op undervejs og mærke efter, hvor mæt du egentlig er.

Et praktisk tip: Læg bestikket fra dig efter hver tredje bid og hold pause.

Nyd maden og snak med de andre ved bordet undervejs, så undgår du at spise for hurtigt og mæthedshormonerne kan nå at følge med.

4. Udskift nogle af de søde sager

Julen byder på et væld af søde sager som æbleskiver, slik, julebagværk, konfekt, osv. Du kan med fordel skifte nogle af disse søde sager ud med frugt, hvor du på den måde stadig får noget sødt at spise, men som ikke er helt lige så kalorieholdigt.

Alkohol kan også skiftes ud med sundere alternativer. Fx kan du vælge alkoholfrie øl eller skifte gløggen ud med chai-julete.

5. Læg en fælles gåtur eller leg ind

De fleste forbinder sikkert julekomsammener med at sidde ned og spise og drikke i mange timer. Ved at lægge en gåtur ind eller en udendørs leg med børnene, kommer fokus over på det sociale frem for kun at handle om maden.

Samtidig får du mærket efter, om du rent faktisk er mæt og ikke behøver at spise mere, når du kommer tilbage til bordet igen.

Indlægget er skrevet af Liv Juncker Harsløf, ernæringsvejleder og underviser i ernæring og sund madlavning på livsstilshøjskolen Ubberup Højskole.

Sådan kan du spise sundere i dagligdagen

Vil du gerne blive klogere på ernæring og  sund livsstil?

På Ubberup Højskole udbyder vi hvert år tre lange hold, hvor du kommer i dybden med den sunde livsstil – 360 grader rundt. Det handler både om motionen, den mentale del og ernæringen.

Læs om vores kurser